10 незвичайних фактів зі світу будівництва і архітектури, про які ви не знали

Запрошуємо Вас переглянути підбірку цікавих історій та фактів пов'язаних з будівництвом в усьому світі

Мости інків

Інки вважали мости настільки священними спорудами, що будь-хто, хто завдавав їм шкоди, засуджувався до смерті. Мабуть, найбільш незвичайними і вражаючими мостами інків були мотузкові chacas, протягнуті через величезні ущелини, каньйони і ріки.

 

 

 

Канати, з яких споруджувалися ці мости, спліталися з волокнистих трав, а самі мотузки іноді досягали товщини в людську руку і довжини 53-х з лишнім метрів. Підтриманням стану моста і його ремонтів у інків займалися спеціальні працівники, які повністю звільнялися від інших занять. Процес ремонту такого підвісного моста був дуже небезпечний і часто ставав фатальним для обслуговуючого персоналу. На сьогоднішній день в світі зберігся лише один міст, побудований інками.

 

 

Йому більше 500 років, його називають Q'eswachaka і він перекинутий через річку Апуримак в провінції Канас (Перу). Місцеві жителі і до цього дня, зберігаючи традиції, підтримують його в належному стані і регулярно користуються для переходу, хоча зовсім неподалік існує його сучасний, бетонний побратим.



Ще один міст в Перу

Кам'яний міст (по-іспанськи це звучить як Puente de Piedra) в столиці Перу - Лімі був побудований в 1608 році за проектом архітектора Хуан-дель-Коррал. У народі цей міст називають не інакше, як Яєчний через те, що в процесі його будівництва кам'яну кладку скріплювали не звичайним розчином, а яйцями морських птахів. За переказами перуанців на це пішло понад 10000 яєць. Міст цей стоїть і понині цілий і неушкоджений.

 

 

Емпайр Стейт Білдінг

У будівництві всесвітньо відомої 103-х поверхової вежі Нью-Йорка використовувалася праця 3400 робітників, на спорудження пішло більше 10 мільйонів цегли, 730 тонн алюмінію і нержавіючої сталі, 473 км електричних проводів і 5663 м3 вапняку. У самій будівлі працює 3 194 547 електроламп, прокладено понад 80 км труб опалення та 70 км водопровідних труб, 1060 кілометрів телефонних кабелів і встановлено холодильного обладнання загальною вагою 7450 тонн. Великі і відходи вежі: близько 100 тонн сміття з будівлі вивозиться щомісяця.

 

 

Емпайр Стейт Білдінг служить головним громовідводом для всіх будинків і будівель в околицях, тому не менш 100 раз в рік його вражає блискавка.

Зведення цього хмарочоса обійшлося в $ 41 млн., що в 30-х роках минулого століття було величезною сумою. Будівля важить 365 000 тон, а її об'єм складає 1048000 м3. Протягом сорока одного року ця будівля була найвищою будовою в світі.



Будинки з гною

Багато будинків в сільських районах Непалу виготовлені із суміші коров'ячого гною, різних відходів, піску і глини.

 

 

Фото коржів з коров'ячого гною, які сушать, а потім використовують в якості будівельного матеріалу.

А не так давно і індонезійська компанія EcoFaeBrick стала випускати цеглу, до складу якого входить гній великої рогатої худоби, який в Індонезії присутній в достатку. Виробник стверджує, що цей екологічно чистий матеріал на 20% легше і на 20% міцніше глиняного аналога. До того ж у виробництві обходиться дешевше.

 

 

Ось тільки залишилося загадкою, чи не виділяє подібний будівельний матеріал специфічний аромат в момент нагрівання на сонячних променях. Втім, очевидно, жити в будинку з коров'ячих екскрементів - це справжній процес зближення з природою.



Статуя Будди

У 1588 році один з найвідоміших неформальних лідерів Японії, воїн, самурай і політик Тойотомі Хідейосі (Toyotomi Hideyoshi), зіткнувшись з заколотами в підконтрольній йому провінції Японії, вирішив заборонити людям з простих верств суспільства володіти зброєю.

 

 

Мальований портрет Тойотомі Хідейосі, якого за відразливу зовнішність прозвали Мавпою.

«Людям у всіх провінціях суворо забороняється мати в своєму розпорядженні будь-які мечі, в тому числі короткі, луки, списи, вогнепальну зброю або будь-яке інше озброєння. Володіння зброєю ускладнює збір податків і, як правило, розпалює повстання »- вирішив він. І повелів своїм військам зібрати у всіх селян їх озброєння з метою переплавлення (цей відбір зброї у населення згодом назвуть полюванням на мечі). З отриманого металу були зроблені скоби і цвяхи, які потім протягом 3-х років більше 50000 японських ремісників використовували в побудові величезної дерев'яної статуї Будди в храмі Hōkō-ji (Кіото). Якщо вірити літописам, то ця 24-метрова статуя, яка називається Kyoto Daibutsu, була настільки великою, що затуляла собою сонце і гори. Однак 14 серпня 1596 року потужний землетрус зруйнував і сам храм і величезну статую Будди. Після землетрусу, в 1602 році її намагалися відновити, відливши знищені частини статуї в бронзі, але знову доля розсудила по-своєму. В процесі лиття недбалі робочі спричинили пожежу, і спалили чудову статую остаточно.



Зараз найбільшою рукотворної фігурою Будди в світі є 120-метрова статуя Ushiku Daibutsu, побудована в 1995 році в префектурі Ібаракі, в 50 км від Токіо.

 

 

Піраміда Хеопса

Кожна сторона основи найбільшої піраміди в світі, відомої як піраміда Хуфу або піраміда Хеопса, дорівнює 230,4 метра. Таким чином, в площі основи цієї будови вмістилося б 10 футбольних полів.

 

 

Вважається, що процес зведення піраміди тривав 20 років, а її початкові розміри були ще більше. Її маса зараз оцінюється приблизно в 5,9 млн. тонн, об'єм - в 2 500 000 м3. І якщо виходити з того, що будівництво піраміди тривало 20 років, можна розрахувати, що в день робочими вкладалося близько 800 тонн каменю. Крім того, так як піраміда Хеопса складається приблизно з 2,3 млн. кам'яних блоків, на протязі 20 років будівельниками переміщались в середньому 12 блоків щогодини.

 

Практично всі кам'яні брили, з яких складається ця дивовижна будова, прилягають один до одного з неймовірно високою точністю. Сучасні вчені, дослідивши це питання, підтвердили, що просвіти між ними не перевищують 0,5 міліметрів.

 

П'ятикутник Пентагону

Для тих, хто не знає, будівля штаб-квартири Міністерства оборони США являє собою п'ятикутник.

 

 

Та історія будівництва цієї незвичайної споруди по-своєму дуже цікава. Рішення про те, що військове відомство Америки потребує новій будівлі, виникло в липні 1941 року. Спочатку урядовці погодилися, що дана штаб-квартира повинна бути побудована на березі річки Потомак, в Арлінгтоні, штат Вірджинія. І вимог до його будівництва було безліч. По-перше, планувалося, що його висота не буде перевищувати 4 поверхи, що зумовило його «розповзання» вшир, а не в висоту. По-друге, і це було однією з головних умов, в його конструкції повинна була бути присутня мінімальна кількість сталі. Пентагон був побудований як залізобетонна конструкція, в будівництві якої використали 680 000 тон піску, видобутого з річки Потомак.



Третьою умовою була здатність підлоги будівлі витримувати вагу 732 кг на м2. Дана вимога виникало з припущення, що Пентагон в разі потреби може бути використаний як складське приміщення.



Будівництво Пентагону тривало приблизно 16 місяців, і обійшлося американському бюджету в кругленьку суму - $ 83 млн. Його розміри теж вражають: при тому, що висота біля будівлі досить невелика - 23 м, кожна з п'яти сторін будівлі дорівнює 281 метру в довжину. Для того, щоб обійти будівлю Пентагону, людині потрібно йти близько 20 хвилин звичайним кроком.



Площа будівлі складає близько 600000 м2, з яких більше половини займають офісні приміщення. Пентагон має п'ять сторін, п'ять поверхів над землею, два рівня підземних поверхів і 28,2 км коридорів.



Велика китайська стіна

Про цю споруду китайської цивілізації написано чимало, тому ми обмежимося лише одним кумедним фактом, який багато хто вважає правдою, а хтось - вигадкою.

 

 

Існує думка, що Велика китайська стіна є єдиним будовою людини, яку видно не тільки з космосу, але і з самого Місяця. З приводу Місяця однозначно можна сказати, що це міф, і вчені це не раз доводили. А ось про те, що Китайську стіну видно на низькій навколоземній орбіті поки ведуться суперечки. Причому суперечки ці не раз вирішувалися навіть в судових залах. Однак, астронавти стверджують, що неозброєним оком побачити китайську стіну з космосу нікому з них не вдавалося. Однак, навіть Європейське космічне агентство одного разу намагалось офіційно довести, що це можливо, виставивши на своєму сайті нібито фото стіни. Втім, досить скоро представники цієї організації спростували власну інформацію, заявивши, що на фото фігурувала річка. Так що, швидше за все, все ж з космосу не видно жодну існуючу будову на землі. Навіть Велику китайську стіну, як би кому-небудь цього не хотілося.



Вежа Джона Хенкока

Вежа Джона Хенкока - це 60-поверховий, 240 - метровий хмарочос в Бостоні. Побудований в 1976 році, він тримав лідируючу позицію як найвища будівля в Англії протягом 30 років. Для свого часу вежа Хенкока була неймовірним архітектурним шедевром, що втілив у собі всі найбільш новітні технології та модерністські ідеї архітектури.

 

 

Однак, не дивлячись на всю свою шедевральність, даний хмарочос вважається, мабуть, і найбільшим провал серед висотних будов20-го століття. І причин тому є чимало. По-перше, завершення його будівництва, яке планувалося на 1971 рік, довелося відкласти на цілих 5 років через те, що процес зведення будівлі пошкодив практично всі оточуючі будови. У тому числі й знамениту церкву Trinity Church.

 

 

За всі прорахунки будівництва та ремонтні роботи довелося заплатити власникам проекту. І в цілому вартість вежі, яка спочатку дорівнювала $ 75 млн., Зросла до $ 175 млн. Але найголовнішою проблемою хмарочоса стали його великі вікна (1,2 м × 3.4 м), засклені антибліковим склом. Вежі не виповнилося й місяця від народження, коли в один непрекрасний день десятки вікон почали сипатися на бруківку. Скло, що не випало, теж вело себе дивно - вони видавали незвичайні звуки, «співали», лопалися і йшли тріщинами. Виглядало це настільки загадково, страхітливо і містично, що люди в паніці розбігалися з вулиць і навідріз відмовлялися працювати в зловісному хмарочосі. Архітектори рвали на собі волосся, давали численні пояснення, вибачалися і наймали працівників, які відстежували появу нових тріщин на стеклах. Але ніяк не могли зрозуміти, в чому причина такої поведінки вікон.



У жовтні 1973 року власники вежі оголосили, що змушені замінити всі 10 344 шибки, що обійшлося їм майже в $ 7 млн. Забавно, але близько 5000 замінених, але цілих вікон згодом були використані в інших місцях, і всі вони незмінно були... звичайними. Заміна такої кількості шибок тривала кілька місяців. У цей час багато віконних отворів були забиті фанерними дошками. І через це, незабаром будівля серед простого люду здобула ганебне прізвисько "фанерний палац". Люди жартували, що вежа Хенкока стала найвищою будівлею з фанери.

 

 

Але, і вікна виявилися не єдиною проблемою побудованої вежі. Ті нечисленні мешканці Бостона, хто наважувався в ній працювати, постійно скаржилися на «морську хворобу» і закачування, бо на вітрі хмарочос відчутно хитало.



Будівля зміцнювали, обстежували і часто розводили руками, не в силах зрозуміти, які злі чари на неї накладено. В кінцевому підсумку, в хмарочос «влили» ще кілька мільйонів. І тільки після тривалого і дорогого дослідження в аеродинамічній трубі зрозуміли, в чому причина. Виявилося, що структура будівлі під впливом вітру і в зв'язку з термічним напруженням між внутрішніми і зовнішніми скляними панелями неначе скручується і втрачає свою стійкість. Саме закони фізики, а аж ніяк не потойбічні сили несли за це відповідальність.



Ейфелева вежа

Чи знаєте ви, що спочатку ніхто не вірив в міцність металевої конструкції вежі, вважаючи, що метал ніяк не може бути таким же стійким, як і камінь.

 

Але, вежа виявилася дуже «живучою», навіть не дивлячись на те, що під дією вітру вона дійсно відчутно хитається. У розробці і будівництві вежі брало участь 72 інженера і математика, ім'я кожного з них вигравірувано на їх «дитині». Ще одним цікавим фактом про всесвітньо відому вежу є те, що кожні 7 років велика бригада малярів повністю її перефарбовують в коричневий колір. І на даний процес йде ні багато, ні мало цілих 50 тонн фарби, а сам колір цієї фарби навіть став називатися «Ейфелева вежа коричнева».



Цікаво, але саме завдяки вежі була викрита найвідоміша шпигунка Мата Харі. Повісивши в 1917 році на вежу радіоприймач, солдати французької контррозвідки змогли відстежити її шифрування, після чого Харі і була спіймана.



Під час німецької окупації, фашисти закрили вежу для громадськості.

 


Нацистські солдати намагалися повісити на шпиль конструкції свастику, але вона там не протрималася і доби - її зірвав вітер. У 1944 році, коли до столиці Франції підходили союзні війська, Гітлер наказав Дітріху фон Клотзінгу, військовому губернатору Парижа, підірвати Ейфелеву вежу, але той під загрозою смерті навідріз відмовився це робити. У 1960 році Шарль де Голль теж хотів демонтувати вежу, щоправда тимчасово, перенісши її в Монреаль на виставку «Експо - 67». Однак, цей план був навідріз відкинутий урядом і громадськістю.