Програма "Доступне житло" - як отримати квартиру з допомогою від держави?

В нашій державі продовжує діяти програма "Доступне житло". Громадяни мають право отримати від 30% до 50% компенсації на власну квартиру.

Наступного року на фінансування програми "Доступне житло" передбачено 100 млн. грн. в Держбюджеті. Хоча спочатку просили на програму близько 1 млрд. грн. Однак і таке фінансування - це вже досягнення в порівнянні з минулими роками.

 

"Доступне житло" - це програма за якою держава компенсую частину вартості житла при його придбанні. Однак тут слід бути обережним, адже скористатися цією програмою можуть не всі.

 

Отримати компенсацію від держави можуть:

  • українці, які перебувають на обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов;

 

  • ті, хто не має власної житлової площі. При цьому житлова нерухомість на тимчасовоокупованих територіях не буде врахована;

 

  • громадяни, площа житла яких не перевищує 13,65 м2.

Разом з тим слід врахувати, що сердньомісячний дохід громадян, та членів їх сімей, які вирішили скористатися даною програмою не має перевищувати 5-ти середньомісячних зарплати регіону. За даними держстату для нашої області в жовтні така заробітня плата становила 6289 грн.

Окрім цього державної підтримкою можуть скористатися учасники АТО та переселенці.

На сьогодні встановлені наступні розміри державної підтримки:

  • 30 % для громадян, які потребують поліпшення житлових умов;
  • 50 % для учасників АТО та переселенців.

Зверніть увагу, що розмір компенсації розраховується з врахування 21 м2 загальної площі на 1 особу + 10,5 м2 метра на сім'ю та не може перевищувати граничної вартості 1 м2загальної площі житла для населеного пункту за місцем розташування житла.

Гранична вартість в даному випадку - це певна встановлена урядом вартість 1 м2 житла, яка береться для обчислення розміру компенсації. Обчислюється вона за наступною формулою:

Гранична вартість = опосередкована вартість * коєфіцієнт населеного пункта,

де опосередкована вартість - це вартість  1 м2 житла встановлена наказом Мінірегіону. Коефіцієнт, для Івано-ФранківськаЮ до прикладу,  дорівнюватиме 1.5.

 

Що ж це означає на практиці? Це означає, що держава готова компенсовувати частину вартості житла, тільки якщо воно не перевищуватиме встановленої урядом площі та вартості за 1 м2. Якщо ж площа або вартість кв. м. буде більша, ніж розрахункова, то компенсація від держави може становити менше заявлених 30% чи 50%.

Слід зазначити, що окрім державної, українці мають право скористатися однією з місцевих програми надання підтримки для забезпечення житлом. Таких, на разі налічується в Україні понад 30.

 

Довідково:

Сьогодні близько 657 000 громадян які потребують поліпшення житлових умов і стоять в квартирних чергах, 10% з них – молодь. За оцінкою держстату житловий фонд України в 2017р. становитиме близько 978 млн.  м2 . А це означає, що на кожного українця, в середньому, припадатиме близько 23 м2 житла. До прикладу, в Європі цей показник вдвічі більший. А за сім років тільки 3669 українців отримали державну підтримку.

 

З порядком участі в програмі та детальним переліком документів, які слід подати, можна ознайомитися за посиланням: https://www.molod-kredit.gov.ua