Платитимемо менше за опалення: Кабмін змінив розрахунок вартості газу в тарифах


Кабінет міністрів на засіданні вніс зміни у порядок формування тарифів на опалення та централізоване постачання гарячої води.

 

Однією з ключових змін, передбачених новою постановою Кабміну, є можливість надати підприємствам теплокомуненерго при формуванні тарифів використовувати середню ціну природного газу, яка склалася під час попереднього опалювального сезону – це 4 048 грн за тис куб м.

 

Як пояснив міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов, постанова передбачає зміну порядку формування тарифів в умовах функціонування ринку природного газу, коли його вартість для теплопостачальних підприємств змінюється кожен місяць.

 

«Однією з ключових змін є можливість надати підприємствам теплокомуненерго при формуванні тарифів використовувати середню ціну природного газу, яка склалася під час попереднього опалювального сезону – це 4 048 грн за тисячу кубометрів, – сказав міністр. - При цьому встановлюється зобов’язання для підприємств ТКЕ після завершення опалювального періоду проводити аналіз витрат і перераховувати вартість теплової енергії, щоб відобразити різницю, яка виникне в тарифах майбутнього опалювального періоду».

 

Очільник Мінрегіону підкреслив, що такі зміни не призведуть до підвищення платежів для споживачів, оскільки сьогодні в тарифах більшості підприємств ТКЕ враховується ціна газу в розмірі 6 235 грн за тисячу кубометрів.

 

Нагадаємо, Кабінет міністрів своєю постановою №17 від 24 січня вніс зміни в положення про покладання спеціальних зобов’язань на ринку газу, прив’язавши ціну продажу газу НАК «Нафтогаз України» для потреб населення до ціни на нідерландському хабі TTF.

 

Як пояснили в НАК «Нафтогаз України», таким чином оптова ціна на газ для потреб населення буде складатися з цін на газ на хабі TTF, різниці між ціною на TTF і ціною газу на кордоні України, плати за вхід в українську ГТС за встановленими НКРЕКУ тарифами, а також торгової націнки «Нафтогазу».

 

Таким чином, підприємства теплокомуненерго перераховували тарифи на опалення і гарячу воду з урахуванням актуальної ціни на газ щомісяця.

 

Водночас, для споживачів, які мешкають у багатоквартирних будинках та володіють там нерухомим майном, є можливість раз і назавжди знизити платіжки за опалення, не сподіваючись на те, що вартість газу й надалі лишатиметься на низькому рівні. Полягає ця можливість у проведенні комплексних енергоефективних заходів, що знизять споживання енергії будинком до 50%, а отже – й платіжки за опалення.

 

Зараз можна отримати компенсацію до 70% від Фонду енергоефективності за такі заходи: крім зменшення платіжок, вони іще й значно збільшать вартість квартир у будинку.