Первинний і вторинний ринок нерухомості: що буде з цінами у 2019

Що відбувається на первинному та вторинному ринках нерухомості України та чого від них чекати у 2019 році.

Які тенденції спостерігались на ринку нерухомості в Україні за підсумками 2018 року та які прогнози на 2019 Нерухомість 24 дізнавалась у фахівців.


 

Первинний ринок дорожчатиме

 

Аналітики прогнозують, що впродовж року ціни на житло в новобудовах ростимуть і на це є низка причин.

 

Представник девелоперської компанії AVM Development Group Владислав Кононов зазначив, що собівартість будівництва може зрости в межах 15%, і як наслідок, вартість житла на первинному ринку передмістя Києва може збільшитися на 10% у гривні.

 

На вартість помешкань у новобудовах також можуть вплинути нові державні будівельні норми щодо будівництва.

 

Наприклад, за рахунок зниження поверховості будівництва у передмісті Києва витрати будівельних компаній можуть зрости на 8-12%

 

Від чого залежать ціни на "вторинці"?

 

Ціни на вторинному ринку нерухомості прямо залежать від валютних коливань. Про це у коментарі Нерухомість 24 розповів представник Асоціації фахівців з нерухомості України Едуард Бразас.

 

Фахівець пояснив, що оскільки практично усі операції на вторинному ринку нерухомості України номінуються у доларах США, навіть незначне коливання курсу відображається на цінах на квадратні метри.

 

За прогнозом Асоціації фахівців з нерухомості України, у 2019-му в економ-сегменті вторинки спостерігатиметься скорочення пропозиції, а темпи запуску нових об'єктів на первинному ринку дещо знизяться.

 

Президентські та парламентські вибори, швидше, вплинуть на психологічне налаштування українців у питанні купівлі нерухомості.