Оскар для музеїв: названо найкращі культурні місця 2016 року

Церемонія нагородження Leading Culture Destinations Awards ( «Головні культурні точки тяжіння»), організатори якої називають її «Оскаром для музеїв», обрала найкращі музеї 2016 року.

Мета The LCD Awards  пролити світло на винятковий внесок у культурне життя музеїв та інші аналогічних закладів. Нагороди The LCD Awards відзначають динамізм і життєздатність музеїв з усього світу, які йдуть в ногу з часом і швидко змінюються.

Головною нагородою вважається приз в номінації «Провідне культурне місце - 2016» - такий титул вручається музею з найбільш видатною архітектурою. Цього року головний приз отримав The Broad Museum в американському Лос-Анджелесі.

На жаль жоден музей з України не зайняв призового місця, але все ще попереду.  Тому, поки пропонуємо переглянути переможців  церемонії в різних номінаціях.

Розташований в Каліфорнії The Broad Museum отримав відразу дві нагороди: до головного призу в номінації «Провідне культурне місце - 2016» додалося звання кращого музею Північної Америки, відкритого за останні 15 місяців.

Кращим музеєм Європи в Leading Culture Destinations визнали додатковий корпус лондонській галереї сучасного мистецтва Tate Modern під назвою Switch House

Африканську нагороду отримала будівля Thread в селі Сінтіан на південному заході Сенегалу. Місце не можна назвати музеєм в споконвічному значенні цього слова: Thread - точка збору і майданчик для демонстрації талантів місцевих художників. Можна сказати, що «Музейна» Thread представлена як акт творіння, а тому будівля за рахунок процесів які в ній відбуваються стає перформансом сама по собі.

У перекладі з португальської Museu do Amañha означає «музей завтрашнього дня». Він отримав приз Leading Culture Destinations як кращий музей Південної Америки. Він знаходиться в бразильському місті Ріо-де-Жанейро,  під відкритим небом, а з верхніх рівнів будівлі відкривається вид на бухту Гуанабара.