Де живуть "сірі кардинали" Ради? Рейтинг будинків і квартир

Елітні квартири в Києві, великі будинки в найдорожчому передмісті столиці - смт Козин (Обухівський район), житло за кордоном - що належить сірим кардиналам і неформальним лідерам депутатських угруповань у Верховній Раді?

До таких ми віднесли десять депутатів з різних політичних сил: Ігоря Кононенко (БПП), Сергія Березенко (БПП), Євгена Геллера (Відродження), Олександра Грановського (БПП), Андрія Іванчука (Народний фронт), Ігоря Котвицького (Народний фронт), Сергія Льовочкіна (Опозиційний блок), Ярослава Москаленка (Воля народу), Сергія Пашинського (Народний фронт) і Віталія Хомутинника (Відродження). 

Вони рідко з'являються на телебаченні і вважають за краще триматися в тіні, але їх роль не можна недооцінювати. Частина нардепів виявилася в списку завдяки особистому впливу, інша - завдяки близькості до перших осіб держави, третя - за рахунок здатності забезпечити потрібні результати голосування. Від домовленостей цих людей часто залежить призначення чиновників першого рангу, результат торгів по проходженню найважливіших законопроектів в парламенті, а також призначення представників великого капіталу на ключові посади в міністерства або на держпідприємства.

Яка нерухомість їм належить? Більшість народних обранців задекларували відразу кілька квартир, будинків і апартаментів загальною площею понад 1000 кв м на кожного. Менше тільки у двох нардепів з десяти - у Олександра Грановського (279,5 кв м) і Андрія Іванчука (503 кв м). Житло за кордоном - будинок у Франції (бенефіціарний власник - рідна сестра Юлія Льовочкіна) і апартаменти в Греції - публічно задекларував тільки Сергій Льовочкін. Сумарно десятьом "сірим кардиналам" Верховної Ради належить житлова нерухомість площею 13 100 кв метрів. Троє консультантів і ріелторів, яких привабила ЛІГА.net, оцінили її в $ 27,5 млн. Оцінка не враховує вартість земельних ділянок, на яких знаходиться депутатська нерухомість.

Квартири преміум-класу в Києві коштує в середньому близько $ 2 000 за квадратний метр, говорить провідний аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький. "Стільки ж коштує житло в смт Козин, а в інших передмістях столиці - $ 1000-1500 за один квадратний метр", - уточнює він. За останні три роки нерухомість преміум-класу подешевшала приблизно в два-три рази, відзначає віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолій Топал. Багато чиновників і депутати, каже експерт, переоцінюють вартість свого житла.       

ЛІГА.net  розподілила депутатів виходячи з сумарної площі, що належить їм нерухомості.

 

Сергій Льовочкін - 2 548 кв м

Єдиний представник Опозиційного блоку Сергій Льовочкін задекларував чотири житлові об'єкти. Це апартаменти в Греції (345 кв м) та житловий будинок у Франції (понад 1000 кв м), а також квартира в Києві (178,5 кв м) та житловий будинок в Козині (Обухівський р-н). Оціночна вартість цих об'єктів - $ 3 млн. При розрахунку не враховувалася французька нерухомість сестри нардепа. 

 

 

 

кононенко.jpg

Ігор Кононенко - 1 916 кв м

Бізнес-партнеру президента Петра Порошенка - Ігорю Кононенко належить житловий будинок в Києві (1600 кв м), квартира в столиці і невелике домоволодіння (36,6 кв м). Кононенко - єдиний депутат з нашого списку, який задекларував оціночну вартість свого майна. Своє житло він оцінив в $ 10 млн. Це найбільша сума в рейтингу.

 

 

 

котвіцкій.jpg

Ігор Котвицький посилання - 1 811 кв м

Велика частина майна депутата Народного фронту перебуває в Харкові.Котвицький задекларував права власності та користування на три квартири в обласному центрі загальною площею близько 556 кв м, а також на два будинки в Харківській області (в Бучаевке і Високому) - понад 1 000 кв м. Площа його квартири в столиці становить 398,8 кв м. Експерти оцінили житлоплощу депутата в $ 2,2 млн.

 

 

 

Віталій Хомутинник посилання - 1 724 кв м

Депутату належить три будинки: один в Києві (357 кв м) і два - в Козині, будівництво одного з них площею понад 900 кв м ще не завершено. Всі три об'єкти досить великі. Наприклад, площа столичного будинку становить 357 кв м. Загальна вартість нерухомості Хомутинника оцінюється в $ 3 млн.

 

 

 

 

Сергій Пашинський - 1 140 кв м

У народного обранця від Народного фронту тільки два житлових об'єкта.Квартира в Києві площею 119 кв м і великий будинок в Васильківському районі - понад 1000 кв м. Сумарна оцінна вартість житлових активів Пашинського - $ 1,4 млн.

 

 

 

Сергій Березенко - 1 036 кв м

Два житлових будинки і стільки ж квартир - все задеклароване нерухоме майно у власності та оренді наймолодшого представника списку, колишнього керівника ДУСі. Березенко, як і більшість інших народних обранців, задекларував будинок в Козині площею близько 267 кв м. Крім того, у депутата є невелика квартира у Львові (74,9 кв м), будинок в Києво-Святошинському районі (573 кв м) і квартира в столиці (120,8 кв м). Все житло оцінюється в $ 1,7 млн.

 

 

 

Геллер.jpg

Євген Геллер - 1 116 кв м

Найбільший об'єкт депутата - житловий будинок в смт Козин, площею 998 кв м. Також Геллеру належить дві невеликі квартири (147 кв м) в окупованому Донецьку, які два роки тому подешевшали в п'ять-десять разів. Експерти оцінили майно Геллера в $ 2 млн.

 

 

 

 

Ярослав Москаленко - 1 009 кв м

Представник парламентської групи Воля народу - власник семи об'єктів нерухомості відносно невеликій площі. В активі депутата три квартири в Києві (загальна площа 384,6 кв м), а також дві в Бучі (139,8 кв м). Два будинки у власності і користуванні народного обранця знаходяться в Осещині і Лютеже (476 кв м). Загальна вартість нерухомості Москаленко може досягати $ 1,6 млн.

 

 

 

Андрій Іванчук - 504 кв м

Іванчук - єдиний в рейтингу  ЛІГА.net , хто задекларував тільки один об'єкт нерухомості. Депутат від Народного фронту користується будинком площею близько 504 кв м у не престижному місці - с.Іванковичі Васильківського району Київської області. Оціночна вартість будівлі - $ 775 тис.

 

 

 

Олександр Грановський - 280 кв м

У Грановського, який близький до Ігоря Кононенко, якщо вірити декларації, немає власного будинку. У його користуванні дві квартири в Києві, площею 95 кв м і 184,5 кв м. Така нерухомість може коштувати близько $ 560 тис.  

 
 
Олександра Некращук 
ЛIГАБiзнесIнформ