Обережно, шахраї: як правильно перевіряти документи при оренді квартири

В Україні викрили банку квартирних аферистів.

Вони орендували житло на кілька днів, а потім здавали його в повторну оренду за фальшивими документами. Отримавши гроші, злочинці зникали, а жертви залишалися без житла, за яке заплатили.

 

Одну учасницю цієї банди затримала поліція. Нею виявилася 71-однорічна бабуся. Вона називала себе власницею квартир, які "здавали" злочинці. У жінки вже є судимість за шахрайство і вона вже бувала в розшуку.

 

Експерти радять не поспішати при виборі знімного житла. Як говорив ріелтор Ірина Кечеджи, найчастіше саме шахраї підганяють жертву якомога швидше заплатити гроші.

 

"Кваплять, мовляв, за вами стоїть черга. Якщо ви не дасте передоплату, завдаток зараз, то за вами наступний бажаючий зніме цю квартиру ... Але насправді це часто не так", - зазначає ріелтор.

 

І навіть якщо кажуть, що на квартиру велика черга, в жодному разі не давайте гроші вперед, особливо третім особам.

 

"Не давайте ніяких передоплат брокерам. Ви передоплату можете тільки дати власнику, коли ви переконалися в тому, що документи в порядку", - розповідає Кечеджи.

 

Адвокат Денис Ципін запевняє: переконатися в тому, що власник квартири справжній, - не складно.

 

"Останні кілька років у нас відкритий реєстр нерухомості і кожна людина коли їй пропонує хтось здати квартиру, може спокійно зайти до державного реєстру і подивитися, хто власник цієї квартири", - говорить Ципін.

 

Далі слід перевірити, чи справжній паспорт показує людина, яка здає приміщення. Адже теоретично зайти в реєстр і дізнатися прізвище власника може кожен, щоб потім підробити документи.

 

"Ви маєте право і поліція надасть вам таку інформацію. Ви наберете 102, скажете, що ось така ситуація, такий паспорт мені пред'являє людина, я підозрюю, що він підроблений. Існує спеціальний оперативний підрозділ, який протягом декількох хвилин може перевірити за номером паспорта, чи є він загубленим або яким ще чином де використовувався", - радить юрист.

 

Також експерти рекомендують не соромитися і фотографувати документи і самої людини. Зазвичай шахраї цього бояться.

 

за матеріалами Сегодня