Оренда квартир: прості правила як не потрапити до рук шахраїв

Ринок оренди - найдинамічніший сегмент в сфері нерухомості. Завдяки сайтам оголошень зняти квартиру можна буквально за пару годин. Але як в гонитві за найвигіднішою пропозицією не стати жертвою шахраїв?

На недобросовісних орендодавців може нарватися будь-який наймач. Найчастіше жертвами зловмисників стають люди, які хочуть зняти житло без посередників. На вудку шахраїв регулярно потрапляють юридично неграмотні орендарі. Щоб уникнути проблем, досить дотримуватися кількох простих правил, пише UBR.

  

Порівнюйте ціни

Знайшли житло своєї мрії, яке здається в оренду за ціною набагато нижчою за ринкову? Не поспішайте радіти. Можливо, перед вами - шахрайство. В першу чергу перегляньте схожі пропозиції і порівняйте вартість. Якщо ви шукаєте житло на сайті оголошень, скористайтеся фільтрами. Також перевірте через пошук за картинками в Google, чи не використовуються фотографії вподобаної вами квартири в інших оголошеннях.

 

Перевіряйте документи

Попросіть орендодавця показати паспорт, ідентифікаційний код та правовстановлюючі документи на квартиру. Перевірте, чи немає в документах інших власників житла. При наявності таких вимагайте присутності всіх або хоча б довіреності зі згодою кожного на підписання договору оренди. В іншому випадку інші власники можуть просто вас виселити.

 

Звертайте увагу на поведінку орендодавця

Шахраї дуже не люблять підписувати договір. Крім того, вони зазвичай «забувають» принести на зустріч паспорт. Якщо поведінка власника здається вам підозрілою, докладніше розпитайте про квартиру: коли робився останній ремонт, де знаходяться найближчі зупинки міського транспорту, у скільки обходяться комунальні послуги взимку і влітку. Як правило, аферисти не можуть чітко відповісти на ці питання. Також вони нічого не знають про сусідів і відмовляються знайомити вас з ними.

 

Аферисти часто дають наймачам фальшивий номер телефону. Щоб уникнути обману відразу ж передзвонює. Ніяких грошей вперед - тільки після підписання договору.

 

Ніяких задатків

Багато аферистів просять перевести яку-небудь передоплату перед переглядом житла або підписанням договору. Свою поведінку найчастіше аргументують фразою «щоб переконатися в серйозності ваших намірів». Не ведіться! Така схема - одна з найбільш поширених. Як тільки ви перекладете гроші, орендодавець, швидше за все, зникне в невідомому напрямку.

 

Ретельно прописуйте в договорі умови проживання

Деякі недобросовісні власники виселяють орендодавців достроково під різними приводами, не повертаючи заставу. Претензії можуть бути найрізноманітнішими - від псування майна до занадто гучного співу в душі. Щоб не опинитися на вулиці через примхи власника квартири, ретельно і детально пропишіть в договорі оренди всі умови проживання, а ще краще - скористайтеся послугами юриста.