Нездійснені архітектурні проекти Станиславова: траянський триндець


Продовжуємо згадувати нереалізовані архітектурні проєкти у Франківську доби незалежної України.

 

Нащадкам цей період запам’ятається хаотичною забудовою. Інколи страшно уявити, на що б перетворилося місто, якби хоча б частину цих проєктів вдалося втілити в життя.

 

Сьогоднішній проєкт є яскравим свідченням того, що бабло перемагає не лише зло, але й здоровий глузд.

 

У 2008 році керівництво ТзОВ «Траян», що орендує івано-франківський ринок «П’ятачок», вирішило побудувати там торговий центр.

 

Працівники «Діпроміста» розробили проєкт, який запросто міг би вибороти перше місце у номінації «Урбаністичний монстр періоду Незалежності».

 

У коридорі установи і нині висять кольорові візуалізації торгового центру, з яких можна довідатись імена його творців. Це архітектори А. Цап’як, О. Юшкевич та Л. Ларченко.

 

Що ж вони напроектували? Ця пірамідоподібна конструкція зі шпилем мала займати всю площу від зупинки на Дністровській до військової поліклініки на Старозамковій. Комплекс називався «Траян», мав площу 43 146 м² і стоянку… на 25 авто.

 

У це важко повірити, але проєкт пройшов усі погодження (головного пам’яткоохоронця області Андрія Давидюка – теж) і навіть був схвалений містобудівельною радою. Пручався лише археолог Василь Романець, який наполягав на дослідженні ділянки, адже будова планувалась на території колишньої станиславівської фортеці. Це дало змогу на кілька місяців відтермінувати початок риття котловану.

 

І вони виявились вирішальними. Восени 2008-го вибухнула фінансова криза, долар поповз вгору і власникам ринку стало не до мега-проектів.

 

Ось як прокоментував проєкт архітектор Володимир Гайдар: «Це споруда розмірами приблизно така ж, як Білий будинок! Але той спорудили за совітів, коли свідомо нищили весь історичний містобудівний спадок… До того ж, комерційно це не вигідний проєкт. Для торгового центру рентабельними будуть перших два, максимум три поверхи, і це при умові легкої транспортної доступності, чого тут досягнути нереально. Усе, що вище, – це офіси. Та вже є приклад великого незаселеного офісного центру на Грушевського».

 

Однак, розслаблятися рано. Територія ринку перебуває у довгостроковій оренді й власники не відкидають ідеї збудувати тут щось торгово-розважальне, але в менших масштабах.

 

Іван Бондарєв, Репортер