Нездійснені архітектурні проекти Станиславова: «літній театр в парку»


Радянську архітектуру на вулицях Івано-Франківська впізнати легко. Той стиль важко сплутати з іншими. І хоч архітектори доби «розвиненого соціалізму» не мали багато простору для творчості, цікаві проєкти таки траплялися. Зокрема й нереалізовані.

 

Серед них і «Літній театр в Івано-Франківську». За словами архітектора Ярослава Гуменюка, цей проєкт виконав його колега – Борис Давидович.

 

«Близько 1970 року міськвиконком замовив управлінню капітального будівництва проєкт літнього театру, – згадує Гуменюк. – Ця споруда мала постати у парку Шевченка, поблизу лебединого озера. На той час Давидович вже був досвідченим архітектором, проєктував початок вулиці Набережної, перша 9-поверхівка міста зведена за його кресленнями. Театр був цікавий, нахилена трибуна давала б глядачам з останніх рядів змогу добре бачити сцену. Під амфітеатром передбачалось розміщення просторих виставкових залів. Характерною особливістю проєкту було кріплення опорних конструкцій на вантах – потужних металевих тросах».

 

Але замість оригінального театру просто неба маємо примітивну літню естраду. Офіційною причиною відмови від проєкту стало те, що в ході його реалізації в парку мали порізати багато старих дубів.

 

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ: Нездійснені архітектурні проекти Станиславова: «коробка» для одягу

 

Кажуть, частина громадськості обурилась і природу відстояли, хоча тоді до суспільної думки прислухалися мало. Скоріш за все, справа у банальній економії грошей.

 

Іван Бондарєв, Репортер