Нездійснені проекти Івано-Франківська: 9-поверховий офіс на Карла Маркса


Радянську архітектуру на вулицях Івано-Франківська впізнати легко. Той стиль важко сплутати з іншими. І хоч архітектори доби «розвиненого соціалізму» не мали багато простору для творчості, цікаві проекти таки траплялися. Зокрема й нереалізовані…

 

У сімдесятих роках «Прикарпатська правда» мала рубрику, де друкувались проекти громадських об’єктів. Називалась вона «Вікно у завтра», але для деяких споруд це «завтра» так і не настало.

 

Наприклад, для Будинку спілок (№ 4). У вересні 1974-го газета презентувала проект архітектора Ярослава Гуменюка. Споруда мала постати на місці знесених одноповерхових будиночків на вулиці Карла Маркса (Грушевського), навпроти тодішнього міськкому партії.

 

За задумом архітектора, новобудова складалася з дев’ятиповерхового адмінкорпусу, із просторими кабінетами на 260 робочих місць, залом президії, архіву, кафе на 50 місць і двох ліфтів.

 

Цей корпус з’єднувався з овальним двоповерховим конференц-залом на 300 місць, де мали крутити фільми, проводити симпозіуми, виступати артисти естради. Перед комплексом планувалось обладнати декоративний басейн, флагшток і кілька інших малих архітектурних форм.

 

Будівництво мало стартувати у 1976 році, але так і не почалось. Спочатку там розміщувалась міська дошка пошани, а вже за незалежності спорудили будинок філії Нацбанку України.