Нездійснені архітектурні проекти Станиславова: «коробка» для одягу


Радянську архітектуру на вулицях Івано-Франківська впізнати легко. Той стиль важко сплутати з іншими. І хоч архітектори доби «розвиненого соціалізму» не мали багато простору для творчості, цікаві проєкти таки траплялися. Зокрема й нереалізовані.

 

Один з таких мав постати на розі теперішніх вулиць Мельника і Січових Стрільців, де колись працювала стоматологічна поліклініка. Вона знаходилась у старій кам’яниці, яку завалили та стали готувати будмайданчик.

 

Мешканка Івано-Франківська Силантьєва запитала у «Прикарпатської правди», що там має бути? 28 березня 1975 газета дала відповідь – п’ятиповерховий Будинок одягу.

 

Головний архітектор проекту А. Цьомик зробив читачам віртуальну екскурсію по майбутній новобудові: «На першому поверсі передбачено розмістити відділи змішаної торгівлі (чоловічий та жіночій одяг). В окремій добудові знаходиться демонстраційний зал. Другий поверх – відділ дитячого, третій – жіночого і четвертий – чоловічого одягу. На п’ятому поверсі – відділ торгівлі у кредит і складські приміщення. Будинок розрахований на сто робочих місць, а всього в ньому працюватиме майже двісті чоловік».

 

Зовні Будинок одягу виглядав як велетенська коробка зі скла і бетону, тому, може, добре, що його не збудували. Хоча, у 2007 фірма «Екстім» звела тут житлову кам’яницю, яка має значно більше поверхів…

 

Іван Бондарєв, Репортер