Нерухомість за кордоном: у яких країнах найвигідніше купувати житло

Три ринки для трьох архетипів інвесторів.

Нерухомість за кордоном – одне з найбільш перспективних вкладень. Серед інвесторів у квадратні метри можна чітко виділити три категорії людей. Перші – це люди, які прагнуть заробити максимально багато й максимально швидко. Другі хочуть мінімізувати ризики й отримувати нехай невеликий, але гарантований дохід. Треті ж отримують прибуток у бізнесі, а нерухомість купують для того, щоб зберегти свої гроші. 

Ці три архетипи інвесторів потребують трьох різних ринків, у трьох різних економіках і в трьох різних підходах, – інформує Forbes.

Ідеальне рішення для перших – Туреччина, для других – Таїланд, а для третіх – Іспанія.

Туреччина: заробити на висхідному тренді

Результат пошуку зображень за запитом

Туреччина стала першою серед 55 країн світу за зростанням цін на житло. Ціни на житлову нерухомість за оцінкою Colliers International з 2010 до 2015 року зросли на 93% в середньому у країні й на 140% у Стамбулі. Індекс цін виріс на 15,3% в першому кварталі 2016 року в порівнянні з минулим роком. Загалом Туреччина за 10 років стала однією з найбільш динамічних у своєму розвитку країн із темпами зростання ВВП, порівнянними з Китаєм.

Якщо на початку 2000-х ВВП Туреччини ледь досягав $300 млрд, то сьогодні підійшов до позначки в трильйон доларів. З приходом до влади Реджепа Тайїпа Ердогана у 2014 році країна провела низку реформ, що стимулюють розвиток економіки.

Столиця країни місто Стамбул за всіма показниками входить до топ-4 світових європейських центрів поряд із Лондоном, Парижем і Москвою, але ціни в Стамбулі в кілька разів нижчі за інші столиці, а перспективи зростання вищі. У найбільшому місті Туреччини реалізовується багато великих інфраструктурних проектів: міст через Босфор, Судноплавний канал "Стамбул", найбільший у світі аеропорт Istanbul Grand Airport, будується безліч заводів. Стамбул – локомотив країни. Мегаполіс показує колосальне зростання. Минулого року тут ціни на квадратний метр виросли на 20% і це не межа.

Щоб залучити іноземного інвестора, Туреччина створила умови, від яких важко відмовитися: укладення договору не вимагає нотаріального посвідчення, право власності на нерухомість підтверджується одним документом. Купівля нерухомості в будь-якому обсязі дає право на ВНЖ. Та інше. Туреччина сьогодні – інвестиційна Мекка.

Україна у 2015 році замкнула топ-10 країн, що інвестують у нерухомість у Туреччині.

Таїланд: Пасивний дохід через гарантовану оренду

Результат пошуку зображень за запитом

Таїланд покупці нерухомості за кордоном часто вибирають для облаштування літньої резиденції – оскільки нерухомість у Таїланді недорога, а витрати на повсякденні потреби надзвичайно низькі. Країна є найбільшим постачальником продуктів харчування на світовий ринок, відповідно, ринок внутрішній перенасичений.

Всі ці чинники вплинули на стрімке зростання туристичного потоку в цю країну. У 2015 році Таїланд став найвідвідуванішим регіоном у Південно-Східній Азії після кризи 2014 року, яка змусила світ якщо не поставити під сумнів, то задуматися про перспективність королівства. Після двох років відсутності Таїланд повернувся в рейтинг інвестиційної привабливості країн світу, зайнявши 21 позицію, залишивши позаду Швецію, Ірландію, Австрію й Норвегію за даними 2016 року A.T. Kearney Foreign Direct Investment Confidence index.

Незважаючи на те, що новий уряд, який узяв владу у свої руки в травні 2014 року в результаті військового перевороту, викликав певні побоювання, економіка залишилася відкритою для закордонних інвестицій. Потік іноземних інвестицій ситуативно впав у 2015 році на 78% проти 2014 року, водночас вливання з країн ЄС знизилися на 42%, а з Японії – головного історичного джерела інвестицій – на 81%.

Стрімке падіння Таїланду і його злет за два роки свідчать про те, що на дні кризи, смакуючи стрімке зростання, інвестори лавиноподібно направили грошові потоки в країну. Таїланд сьогодні дає преференційний режим проектам у сфері високих технологій. А минулого року Тайський Рада з інвестицій (Boards of Investment) оголосив нову стимуляційну економічну політику, звільнивши низку компаній від прибуткового податку на 8 років. У березні 2016 року Рада з інвестицій підтвердила плани підтримки інвестпроектів і в інших секторах економіки, як-от технології харчового виробництва, авіація, автоматизація та робототехніка.

Ті інвестори, які не злякалися подій 2014 року – зміни влади в країні – і зберегли свою нерухомість, не продавши її на дні кризи, зробили правильний вибір. Сьогодні в Таїланді в розпалі будівельний бум, зростання цін на квадратні метри становить 5–8% на рік, а дохід від оренди нерухомості становить 7–15% на рік. У Таїланді одні з найвищих ставок на гарантовану оренду на закордонну нерухомість. Але більш того, це одна з небагатьох країн, що пропонують гарантований викуп нерухомості через 10 років володіння. Тому якщо два роки тому, нові інвестори побоювалися цього ринку, то сьогодні тренд висхідний і найправильніший момент для того, щоб стати частиною цього тренда.

Іспанія: Довгострокові інвестиції

Результат пошуку зображень за запитом

Іспанія – одна з найкращих економік для довгострокових інвестицій. Країна займає 16-е місце у світі за ВВП і входить до топ-5 країн Європи за тим самим показником. У серпні 2016 року рівень інфляції в Іспанії склав 0,13%, вона займає друге місце у світі за рівнем інфляції.

Іспанія – один зі світових інноваційних лідерів, зокрема у сфері поновлюваних джерел енергії, біотехнологій і транспорту, що також робить країну інвестиційно-привабливою в довгостроковій перспективі. Відновившись після кризи 2008 року, країна скоригувала свою економічну модель у бік світової експансії. Країна нарощує обсяги експорту та присутність на великих світових ринках, як-от Латинська Америка та Азія. Високий рівень життя, стабільність валюти, економіки загалом, а також сталий економічний розвиток забезпечують надійність інвестицій у нерухомість батьківщини кориди і фламенко.

У 2013 році Іспанія зафіксувала інвестиційний сплеск, зокрема в нерухомість. Інтерес до квартир у країні легко пояснити. Ціни на нерухомість тут впали на 30–40% за останні кілька років. А всі переваги ринку та клімату залишилися. Водночас Іспанія дає можливість оформлення іпотеки строком на 70 років під 4–6% річних. Що слугує додатковим стимулом для придбання власності.

У цій країні вигідно купувати нерухомість не тільки з метою довгострокових інвестицій, а й із метою еміграції. Поріг входу для отримання ВНЖ через нерухомість становить 500 тисяч євро. Водночас ВНЖ отримує не тільки покупець нерухомості, але і другий з подружжя, батьки та діти. Додатковим бонусом є шенгенські мультивізи для членів усієї родини покупця.