Івано-Франківськ продаватиме комунальну нерухомість через платформу ProZorro

Івано-Франківськ розпочинає співпрацю з платформою ProZorro.Продажі. З цієї нагоди 18 січня міський голова Руслан Марцінків підписав Декларацію про приєднання міста до реформи держпродажів. Відтепер продаж і оренда комунального майна Івано-Франківська буде здійснюватись через прозорі електронні аукціони.  

"Ми вже працюємо через платформу ProZorro у всіх тендерних закупівлях від 50 тис грн, але в ній є й інші механізми, які потрібно використовувати. Одним з них є продажі комунального майна на електронних торгах. Такі кроки – це вимога часу. Адже я переконаний, що завжди краще бути першими, ніж потім наздоганяти", - зазначив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

 

"ProZorro.Продажі - ефективний інструмент як для державних структур, так і для місцевих громад. З того часу, як до нас почали приєднуватись міста, в системі відбулося більше 350 аукціонів з регіонів, які провели 36 різних комунальних підприємств, а місцеві бюджети отримали більше 10 мільйонів гривень. Доля успішних аукціонів перевищує 67%", - розповів керівник проекту ProZorro.Продажі Олексій Соболев.

 

Він додав, що підписання Декларації фактично означає, що влада міста визнає необхідність побудови ефективної системи управління державним та комунальним майном. Саме міста виступають інноваторами у використанні системи. Так, Покровськ першим провів аукціони з оренди комунального майна, Київ продає права на проведення ярмарків, а Львів - площі під рекламу в міському транспорті.

 

Після підписання декларації в міській раді, представники проекту разом із громадською організацією “Антикорупційна платформа” провели відкритий майстер-клас “Як контролювати владу через систему ProZorro.Продажі” для місцевих активістів, бізнесменів та журналістів.


Варто зазначити, що до проекту вже приєдналися 18 міст та обласних центрів по всій Україні. Проект ProZorro.Продажі реалізується за фінансової підтримки Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) – першого в Україні та Молдові регіонального фонду прямих інвестицій з капіталом $150 млн, заснованого за фінансування уряду США через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та громадської організації Transparency International Україна – українського відділення всесвітньо відомої антикорупційної організації Transparency International, заснованої 1993 року в Берліні колишнім директором Світового банку Пітером Айґеном.