Найнезвичайніші будівлі України


«Будинок-стільники», дніпровська «Барселона», «Хвиля» Кауфмана, будинок з контейнерів, перевернута будівля, ресторан-музей і столичний «Діснейленд».

 

За роки незалежності в Україні побудовано величезну кількість будинків. Будівництво деяких з них супроводжувалося скандалами, а деякі запам'ятовуються своєю незвичайною архітектурою. І розташовані такі будинки не лише в столиці – місті Києві, але навіть у невеликих селищах.

 

Mind відібрав топ-7 найбільш незвичайних будинків, які були побудовані в Україні з початку 1990-х років.

 


 

«Будинок-стільники», Київ

Самые необычные здания Украины

 

Найдовший житловий комплекс Києва звели на початку 1990-х на столичних Теремках на вулиці Академіка Заболотного. З висоти пташиного польоту будинок нагадує бджолині стільники. Він складається з 61 будинку різної висоти – від 12 до 21 поверху. Відстань між першим і останнім будинком становить 850 м, а загальна довжина комплексу – понад 2 км.

 

Загалом у ЖК близько 4000 квартир. Приблизно така ж кількість житла в місті Чигирин Чернігівської області.

 

Будинок «Барселона», Дніпро

Самые необычные здания Украины

 

У Дніпрі є приватна вілла «Барселона». Будинок спроектований за мотивами робіт відомого іспанського архітектора Антоніо Гауді, чия незвичайна архітектура в стилі модерн є окрасою Барселони.

 

Свій будинок український архітектор Михайло Хохлов спроектував у 2008 році. Будівництво споруди загальною площею 750 кв. м тривало близько чотирьох років.

 

Будинок «Хвиля», Одеса

Самые необычные здания Украины

 

Вигнутими лініями Гауді також надихався і одеський архітектор Микола Матющенко. Його творіння знаходиться на 11-й станції Великого Фонтану в Одесі.

 

Будинок побудований у стилі «біонічної архітектури», яка бере ідеї у живої природи. Крім того, вигнуті лінії будівлі майже не передбачають прямих кутів. На перший погляд здається, що будинок побудований із зефіру.

 

Хто є власником цього будинку – невідомо. За поширеною версією, він належить одеському олігарху Борису Кауфману.

 

Будинок із контейнерів, Харків

Самые необычные здания Украины

 

Архітекторами харківського будинку з контейнерів є Сергій Борисенко та Олег Дроздов. Свій проект вони назвали Antipatio.

 

Будівництво будинку почалося у 2003-му і закінчилося через рік – у 2004-му. Для будівництва були використані три морських контейнери. Двоповерховий будинок загальною площею 180 кв. м побудований на пагорбі – мешканцям відкривається чудова панорама на 10–15 км.

 

Ресторан «Старий млин», Тернопіль

 

Ресторан «Старий млин» у стилі модерн можна назвати музеєм українського фольклору. Він зведений у Тернополі у 2003 році. Ресторан розташований на чотирьох поверхах будинку, побудованого на фундаменті парового млина, що працював тут до 1939 року.

 

 

На будівництво ресторану пішло, зокрема, близько 100 000 оригінальних старовинних цеглин. Інтер'єри оформлені антикварними речами, які розповідають про народний побут, традиції та звичаї українців.

 

Перевернутий будинок у Поляниці, Івано-Франківська область

Самые необычные здания Украины

 

Дорогою з Яремче на курорт Буковель складно не помітити перевернутий будинок у селі Поляниця. Місцеві умільці побудували його лише за 45 днів.

 

Хоча в Європі такі будинки вже не в дивину, в Україні це одна з перших будівель, побудованих догори дригом. Її загальна площа становить 85 кв. м.

 

Всередині будинку – лише одна простора кімната, де всі меблі та елементи декору прикручено до стелі.

 

«Діснейленд» під Києвом

Самые необычные здания Украины

 

Коли прямуєш з Києва до Житомира, неможливо не помітити ворота однієї з найбільших кіностудій України Victoria Film Studios. Їх часто порівнюють з замком Попелюшки в Діснейленді. Вхід у студію охороняють стилізовані фігури Чужого і Хижака, висотою понад три метри.

 

Площа кіностудії складає 36 га, тут дев'ять павільйонів, а також декілька майданчиків: «Село», «Старе місто», «Тюрма», «Озеро», «Річка», «Поле».