Нацбанк хоче впорядкувати ринок нерухомості: для чого це потрібно


Відновлення іпотеки стримується високими ризиками первинного ринку нерухомості, регуляцію якого необхідно посилити. До такого висновку дійшли в Національному банку України (НБУ), про що сказано у звіті про фінансову стабільність.

 

"Для відновлення іпотечного кредитування необхідно вирішити кілька фундаментальних проблем первинного ринку нерухомості. Він є вкрай непрозорим, а домогосподарства-інвестори не мають дієвих механізмів захисту своїх прав", – вважають в НБУ.

 

Як наголошується у звіті, регулювання первинного ринку нерухомості повинно бути посилено.

 

"Оскільки цей ринок є соціально важливим, його регулювання має бути таким же жорстким, як і регулювання банківського сектора. Повинна бути забезпечена повна прозорість структур власності компаній-девелоперів, вони повинні нести відповідальність за несвоєчасне виконання будівельних робіт", – вважають в Нацбанку.

 

Без жорсткого регулювання первинного ринку житлової нерухомості відновлення іпотеки буде вкрай повільним, незважаючи на очікуване зниження процентних ставок.

 

При цьому НБУ зазначає, що гривневі ціни на ринку житлової нерухомості залишаються відносно стабільними – нове житло подорожчало всього на 1% за останні 12 місяців і на 7% з вересня 2016 року.

 

Водночас завдяки зростанню доходів населення і зниженню реальних цін на житло доступність і привабливість житла натепер є найвищою за останнє десятиліття.

 

Незважаючи на невеликі обсяги іпотечного кредитування, будівництво знаходиться на підйомі: за 9 місяців 2019 року в Україні було введено на 36,6% більше житла, ніж за аналогічний період минулого.

 

Однак також посилюються накопичені проблеми. Так, на кінець серпня 2019 року в Києві вже налічувалося 66 житлових комплексів, які мають ознаки довго- або недобудов.

 

Загальна кількість квартир в недобудовах в півтора рази перевищує середню річну кількість нових квартир у Києві за останні 5 років.