На початку 2017 року містобудівні повноваження отримають ще 5 громад

Державна архітектурно-будівельна інспекція України продовжує системну роботу щодо децентралізації системи держархбудконтролю та передачі містобудівних повноважень на місця.

Про це під час засідання Колегії Держархбудінспекції 19 грудня заявив Голова ДАБІ Олексій Кудрявцев.

 

«На сьогоднішній день 50 громад перебрали на себе містобудівні повноваження, з них 15 – це обласні центри, – підкреслив Олексій Кудрявцев. – Держархбудінспекція виконує функції контролю за діяльністю новоутворених органів держархбудконтролю, тож ми постійно моніторимо стан реалізації делегованих повноважень на місцях. В якості прикладу можна навести роботу відділу державного архітектурно-будівельного контролю Луцька. Це місто першим серед обласних центрів отримало містобудівні функції і протягом всього часу демонструє високі показники роботи».

 

Керівник новоутвореного органу Луцької міської ради Юрій Маслюк під час доповіді відзначив, що передача повноважень надала можливість зменшити кількість правопорушень у будівельній сфері та підвищити ефективність контрольно-інспекційних заходів.

 

«З моменту передачі повноважень станом на 1 грудня 2016 року було проведено 140 перевірок, на 129 об’єктах будівництва виявлені порушення містобудівного законодавства, – сказав Юрій Маслюк. – Порушників було оштрафовано на суму близько 2 млн 250 тисяч гривень».

 

Позитивна динаміка спостерігається і у діяльності новоутвореного органу держархбудконтролю Ірпінської міськради. За словами його керівника Ярослава Комишана, Інспекцією за 8 місяців роботи проведено 169 перевірок об’єктів будівництва. На 80% було виявлено порушення, загальна сума накладених штрафів склала 1 млн 382 тис. грн.

 

Голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев наголосив, що у I кварталі 2017 року планується проведення нарад, на яких будуть розглянуті питання роботи новоутворених органів та опрацьовані механізми усунення проблем, що виникають у процесі їх діяльності.

 

Прес-служба ДАБІ