Івано-Франківськ став восьмим обласним центром, який перебрав на себе містобудівні функції

Івано-Франківськ отримав нові повноваження держархбудконтролю, які дозволять місцевій владі контролювати будівництво та надавати адміністративні послуги в будівельній сфері.

Сьогодні, 15 серпня, відповідний акт підписали голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев та міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Івано-Франківськ став восьмим обласним центром, який перебрав на себе містобудівні функції. Руслан Марцінків підкреслив, що для Івано-Франківська це стане важливою подією.

«У свій час, будучи народним депутатом України, разом з діючим віце-прем’єр-міністром Геннадієм Зубком в профільному комітеті ми доклали чималих зусиль, аби місцеві громади знову отримали повноваження з контролю над будівництвом. Тому тепер як міському голові надзвичайно приємно отримувати результати цієї реформи. Переконаний, що міська влада зможе правильно скористатися новими правами на користь громади», - відзначив міський голова.

«Івано-Франківськ – це привабливий майданчик для реалізації цікавих та корисних інвестиційних проектів. Тепер в міської влади набагато більше можливостей для залучення інвесторів в будівництво. Адже майже всі містобудівні повноваження зосереджені в одних руках, що посилить якість архбудконтролю. Також місцева влада зможе налагодити діалог з будівельним бізнесом, дати «зелене світло» законним будівництвам і заблокувати можливі будівельні афери», - заявив Олексій Кудрявцев.

Нагадаємо, що станом на сьогодні 31 громада в різних регіонах України взяла на себе нові містобудівні функції. Серед обласних центрів такими повноваження вже володіють Луцьк, Львів, Тернопіль, Чернівці, Харків, Херсон, Маріуполь, і тепер – Івано-Франківськ.

В Івано-Франківську нові послуги можна буде замовити в Центрі надання адміністративних послуг з 22 серпня.

Анміністративні послуги з будівельного контролю, які будудь доступні в ЦНАПі:

  1. Видача дубліката декларації про готовність до експлуатації об'єкта, який належить до І, II, III категорії складності/декларації про готовність об'єкта, будівництво якого здійснено на підставі будівельного паспорта/декларації про готовність до експлуатації самочинно збудованого об'єкта, на Яке визнано право власності за рішенням суду, сертифіката відповідності закінченого будівництвом об'єкта проектній документації
  2. Видача сертифіката відповідності закінченого будівництвом об'єкта проектній документації
  3. Внесення змін до декларації про готовність до експлуатації об'єкта, будівництво якого здійснено на підставі будівельного паспорта/декларації про готовність до експлуатації об'єкта, який належить до І, II, III категорії складності/декларації про готовність до експлуатації самочинно збудованого об'єкта, на який визнано право власності за рішенням суду (у разі виявлення технічної помилки - описки, друкарської, граматичної, арифметичної помилки; подання недостовірних даних)
  4. Реєстрація декларації про готовність до експлуатації самочинно збудованого об'єкта, на яке визнано право власності за рішенням суду
  5. Реєстрація декларації про готовність до експлуатації об'єкта, який належить до І, II, III категорії складності
  6. Реєстрація декларації про готовність об'єкта до експлуатації, будівництво якого здійснено на підставі будівельного паспорта
  7. Видача дубліката повідомлення про початок виконання підготовчих/будівельних робіт, декларації про початок виконання підготовчих/будівельних робіт, дозволу на виконання будівельних робіт
  8. Надання дозволу на виконання будівельних робіт/зміну даних у дозволі на виконання будівельних робіт
  9. Реєстрація зміни даних у зареєстрованій декларації про початок виконання підготовчих/будівельних робіт (у разі виявлення технічної помилки - описки, друкарської, граматичної, арифметичної помилки; виявлення недостовірних даних)
  10. Реєстрація повідомлення про зміну даних у зареєстрованій декларації про початок виконання підготовчих/будівельних робіт (у разі, якщо право на будівництво об'єкта передано іншому замовнику, змінено осіб, відповідальних за проведення авторського нагляду під час виконання підготовчих робіт, або змінено осіб, відповідальних за проведення авторського та технічного нагляду під час виконання будівельних робіт)
  11. Реєстрація декларації про початок виконання будівельних робіт щодо об'єктів І, II, III категорії складності
  12. Реєстрація декларації про початок виконання підготовчих робіт
  13. Реєстрація повідомлення про початок виконання будівельних робіт/ про зміну даних у повідомленні про початок виконання будівельних робіт
  14. Реєстрація повідомлення про початок виконання підготовчих робіт/ про зміну даних у повідомленні про початок виконання підготовчих робіт
  15. Видача дубліката сертифіката у разі прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта
  16. Видача сертифіката у разі прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта.