Держархбудконтроль виявив незаконний котлован на Мазепи,144, який рік тому вирили під ІІ-чергу апартаментів "На озері"

Скандальне будівництво «Комплексу апартаментів «На озері» по вулиці Мазеп, 144 ведеться уже другий рік. За цей час обласна організація ТСО безперешкодно звела 10-поверховий «спортивно-готельний комплекс», розпродала першу чергу «елітних апартаментів», вирила котлован під другу чергу будівництва і навіть добилася через суд видачі містобудівних умов та обмежень на будівництво багатоквартирного житлового будинку на місці уже збудованого «готелю».

Знову нагадало про незаконне будівництво біля озеро Управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю, яке своїм приписом призупинило виконання будівельних робіт. Припис стосується виритого під другу чергу будівництва котловану, яке ДАБІ визнало незаконним. Та про все по попрядку. 

 

Зводити апартаменти «На озері» Івано-Франківськ обласне товариство сприяння обороні України розпочало без жодних дозвільних документів. Хоча документи в організації все таки були, правда не на житлову забудову, а на будівництво спортивно-готельного комплексу на власній земельній ділянці по вулиці Мазепи, 144.

 

Будівництво здійснює підрядна фірма «Прикарпаття і К», яка декларувала будівництво біля міського озера, як «Комплекс апартаментів «На озері», розрахований на ІІ черги будівництва.

 

 Скрін з аналітичної системи Youcontrol

 

Перша черга – це 10-поверховий готель з самовільно надбудованим 11-м поверхом. Тут є 90 житлових приміщень, які в рекламних матеріалах названі «апартаментами». ІІ черга будівництва - це виритий поруч котлован, ще й без жодних дозвільних документів. Більше того, в самовільно виритому котловані спритні ріелтори навіть почали розпродувати «апартаменти», вартістю 450$ за один квадратний метр.

 

По-факту, замість спортивно-готельного комплекс тут збудували багатоквартирний житловий будинок. А люди, які віддавали гроші за квартиру, обізнану «апартаментами», по-факту, купили готельний номер.  Та й жодних дозвільних документів на час будівництва у товариства не було. Про це ДАБІ офіційно заявляло ще навесні 2016 року.

 

Після скарг, звернень та прискіпливої уваги з боку ЗМІ, ДАБІ призупинило будівництво скандального об'єкту на Мазепи, 144, видавши припис на підставі того, що забудовник не допустив на будівельний майданчик інспектора з архбудінспекції. Але товариство сприяння обороні України оскаржило це рішення в суді. 23 березня 2016 року окружний адмінсуд скасував припис ДАБІ про зупинку будівництва.

 

Восени того ж року організація знову подала позов в Івано-Франківський окружний адмінсуд. Тоді позивач вимагав, щоб Департамент містобудування та архітектури та культурної спадщини видав містобудівні умови та обмеження на будівництво двох черг багатоквартирного житлового комплексу на місці незаконно виритого котловану та уже збудованого готелю, який розпродали під виглядом елітних квартир. У свою чергу, Івано-Франківський окружний адмінсуд  постановив у позові ТСОУ відмовити.

 

Натомість, ТСОУ подало на апеляцію. Відтак, Львівський апеляційний суд прийняв рішення задовільнити апеляційну скаргу частково. А саме скасувати постанову Івано-Франківського адмінсуду. Визнати протиправною відмову Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини щодо надання ТСО містобудівних умов та обмежень. Окрім того зобов'язати Департамент надати містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки площею 1,2627 га, розташованої по вули Гетьмана Мазепи, 144 в для будівництва багатоквартирного житлового комплексу з вбудованими приміщенням спортивно-громадського призначення, перша і друга черга та трансформаторну підстанцію з блокованими гаражами.

 

Будівництво першої черги «апартаментів» на стадії завершення – будинок зведений, а будівельники працюють над облицюванням фасаду.

І- черга будівництва на Мазепи, 144 станом на липень 

 

Та будівництво другої черги комплексу на місці уже виритого котловану викликає сумніви. Днями Управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю виявило «виконання будівельних робіт з риття котловану з лівої сторони від адміністративного корпусу Івано-Франківської обласної організації ТСО України на вули Мазепи, 144 без зареєстрованого належним чином права на виконання таких робіт».

 

Про це йдеться у офіційному повідомленні відомства. По-факту, цей той самий самовільний котлован, який забудовник вирив ще рік тому, а ріелтори пробували продавати у ньому неіснуючі «апартаменти». Те, що котлован не новий видно із фото. Яма заросла травою і скоріше нагадує занедбану водойму, аніж об’єкт будівництва, а будівельний паркан тримається на чесному слові. 

  

Та виходить, що тільки тепер Держархбудконтроль офіційно визнав котлован незаконним. Більше того, за результатами позапланової перевірки порушника оштрафовано на суму 623 080,00 грн та приписом зупинено подальше виконання будівельних робіт. Та завчасно називати це перемогою не варто, адже попередній припис на І чергу будівництва товариство сприяння обороні Україні успішно скасувало у суді.

 

Котлован під ІІ-чергу будівництва на Мазепи, 144 станом на липень