Місія Світового банку проаналізує вплив реформ на легкість ведення будівельного бізнесу в Україні

5 липня в Державній архітектурно-будівельній інспекції України відбулася зустріч з представниками Світового банку, на якій обговорили реалізацію реформ у сфері містобудівної діяльності.

Міжнародних експертів, перш за все, цікавили питання щодо сплати забудовниками так званої «пайової участі», введення законодавчої норми про обов’язкову вищу освіти для спеціалістів будівельної сфери (проектантів, архітекторів, осіб, що здійснюють технічний нагляд, та експертів), страхування відповідальності цих фахівців, а також щодо перевірок готовності до експлуатації об’єктів будівництва.

 

Законами України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення умов ведення будівельної діяльності», які набули чинності в 2017 році, зазначені питання вже врегульовано, про що поінформовано представників Світового банку. Наразі Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України працює над законодавчими змінами щодо скасування обов’язкової сплати «пайової участі».

 

Місія, що має оцінити ефективність запроваджуваних в Україні реформ та їх вплив на легкість ведення бізнесу, працюватиме в столиці до кінця тижня. За цей час економісти організації планують ознайомитися з проведенням реформ у таких сферах, як реєстрація бізнесу, будівництво, міжнародна торгівля, реєстрація власності, захист міноритарних акціонерів та сплата податків. Адже саме аналіз справ по зазначених компонентах враховується у формуванні рейтингу Doing Business.

 

У роботі делегації, крім спілкування з представниками органів держаної влади, заплановані також зустрічі з приватним сектором, що дасть можливість об’єктивно оцінити практичну імплементацію реформ, задекларованих Україною в цьому році.

 

Матеріали зібрані за результатами зустрічей у Києві будуть покладені в основу щорічного звіту Світового банку «Doing Business 2018».