Мінрегіон роз’яснив, як відбуватиметься знесення хрущовок (відео)

Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Лев Парцхаладзе роз’яснив деякі важливі моменти щодо нового законопроекту про реконструкцію застарілого житла в Україні.

Ми писали раніше, що Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розробило новий законопроект про реконструкцію кварталів застарілого житла.

 

Заступник глави Мінрегіону Лев Парцхаладзе роз’яснив деякі важливі питання щодо нового законопроекту у невеликому інтерв’ю, інформує Obozrevatel. За словами заступника міністра, знесення старого житла буде можливим лише за згоди власників, проте в Мінрегіоні пропонують зменшити необхідну кількість згодних мешканців.

 

 

 

Парцхаладзе додав, що у законодавстві на сьогодні прописано, щоб 100% згодні були, але Мінрегіон пропонує 75%, інакше це фактично неможливо зробити. Парцхаладзе повідомив, що переселятимуть людей у новозбудоване житло з ремонтом, де обов'язково має бути коефіцієнт додаткової площі. Людям планують пропонувати квартири в тому самому районі, щоб ходили до вже звичної школи, дитячого садка або лікарні.

 

На запитання про розмір компенсації мешканцям будинків, що зносяться, Парцхаладзе відповів: «У нормі прописаний коефіцієнт 1,5 – на 50% більше. Але на сьогодні це фактично неможливо, жодна економічна модель не витримає. Ми хочемо дати можливість кожному місцевому органу ухвалювати рішення. Наприклад, якщо на Хрещатику така ділянка – це один коефіцієнт, на Виноградарі інший».

 

Заступник міністра зазначив, що питаннями реновації займатимуться місцеві органи влади: «Вони мають пройти всі узгодження, отримати дозвіл мешканців, потім вони повинні затвердити це в органах місцевої ради, щоб депутати підтримали. Це буде досить багаторівневе голосування, щоб жодних зловживань ні з якого боку не було». Парцхаладзе також висловив переконання, що старі мікрорайони, де переважають сталінки і хрущовки, можна забудувати більш ефективно. Лише у Києві, згідно з проектом генплану, необхідно зносити 3055 хрущовок, де проживає понад 200 тис. сімей.

 

Найперше планується зносити п'яти-, три- і чотириповерхівки, побудовані до початку 60-х. Остаточний проект реновації все ще розробляється.

 

Джерело