Ліцензування у будівництві планують повернути вже у лютому


Під час Круглого столу «Удосконалення діяльності органів держархбудконтролю: пропозиції Мінрегіону» Василь Лозинський, перший заступник Міністра розвитку громад та територій, повідомив, що ліцензування об’єктів з середніми та значними наслідками можуть повернути вже у лютому.

 

Про це повідомляє пресслужба Конфедерації будівельників України.

 

Кабмін планує удосконалити діяльність органів держархбудконтролю Кабмін планує удосконалити діяльність органів держархбудконтролю.

 

Також Василь Лозинський нагадав, що у грудні минулого року були зроблені кроки по поверненню держархбудконтролю у законодавче поле. А саме була відновлена дія 553 постанови, державний архітектурно-будівельний контроль здійснює один орган, що об’єднав функції ДССУ та ДІМ й отримав назву ДІАМ.

 

Також повернуті повноваження контролю на місця. Але щоб привести систему до робочого рівня, необхідно ще вирішити ще декілька питань.

 

Одне з них – повернення ліцензування та введення поняття чек-листу, згідно з яким можуть проводитись перевірки, що стосується як планових, так і позапланових.

 

«Основною підставою для планових і позапланових перевірок є боротьба з незаконними будівництвами. Але у цьому чек-листі немає основних пунктів, на які спирається інспектор при перевірці. А саме: перевірка наявності дозвільної документації на об’єкт будівництва відповідно до його класу наслідків; перевірка наявності права користування земельною ділянкою; відповідність проектної документації МУО. З цього починається будь-яка перевірка – в чек-листі цих пунктів немає», – зазначив генеральний директор ПБГ «Ковальська» Сергій Пилипенко, проаналізував чек-ліст.

 

Також він відмітив, що у тексті постанови немає пунктів щодо неможливості повторних відмов.

 

Віце-президент КБУ Анатолий Беркута звернув увагу, що серед СС1 перевіряти потрібно не лише громадські будівлі, як це пропонується текстом постанови, але й наприклад с/г або промислові. Володимир Мадей, фахівець у сфері містобудування звернув увагу на питання сертифікації.

 

«На сьогоднішній день жоден місцевий орган самоврядування не здійснює архітектурно-будівельний контроль, бо розуміє що всі ці дії будуть оскаржені у суді у зв'язку з відсутністю сертифікації їх співробітників. Оскільки комісія при Мінрегіоні не була створена і жодного сертифікату фактично не було видано для такого виду співробітників», – нагадав експерт.

 

Всі зібрані за підсумками круглого столу зауваження та пропозиції передані до Мінрегіону, після їх аналізу оновлений текст постанови планують передати для ознайомлення в КБУ та одночасно на узгодження з центральними органами влади.