Мінрегіон підвищив вимоги до проектування будівель на складних грунтах

Мінрегіон  запроваджує розширені вимоги до захисту будівель і споруд від негативних геологічних явищ, а саме можливості їх безпечного проектування, зокрема, на слабких та карстових грунтах.

Норма буде закріплена у новому ДБН В.1.1-45:2017 «Будівлі і споруди в складних інженерно-геологічних умовах. Загальні положення».

 

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, повідомляє прес-служба міністерства.

 

«У попередніх нормах містилися вимоги лише до найбільш поширених складних умов, на яких проектувалися будівлі, враховуючи підвищені вимоги до безпеки та захисту. Це підроблювальні території, в товщі яких видобуваються корисні копалини і у зв’язку з цим є певні ризики, та просідаючі грунти. Проте зовсім не враховувалися, наприклад, слабкі грунти, які поширені у річкових заплавах, заторфовані, замулені та інші у прибережних зонах. Поза увагою лишалися карстонебезпечні території, які переважають у степовій зоні та містяться і в інших областях України, зокрема, Рівненській, Одеській, Полтавській тощо. Будівництво на них без спеціальних вимог до захисту є небезпечним. І новий ДБН, який вступив в дію, містить ці вимоги», — сказав він.

 

За словами Парцхаладзе, такі зміни сприяють підвищенню безпеки та надійності будівель та споруд, що проектуються у складних інженерно-геологічних умовах, та мінімізують вплив негативних геологічних процесів та явищ.