Мешканці Церковної у Франківську звинуватили представників ДАБІ у бездіяльності

На численні звернення франківців сьогодні представники управління Державної архітектурно-будівельної інспекції виїхали на перевірку будівництва на Церковній, 52. Однак перевірку провести не вдалося, бо представники ДАБІ нібито не мали кому вручити припис.

Перевіряти законність будівництва приїхав Кирило Іванюк, заступник начальника управління ДАБІ в Івано-Франківській області. Після півгодинної екскурсії будмайданчиком Іванюк заявив, що не може задокументувати порушення будівництва, оскільки не має кому вручити припис.

Також чиновник зазначив, що не бачив дозвільної документації на будівництво, тому будь-які висновки робити зарано (!).

"Щоб зупинили будівництво, треба у присутності замовника будівництва здійснити позапланову перевірку. Якщо він уникає зустрічі – звертаємося в поліцію, розшукуємо замовника будівництва", – пояснив Іванюк.

При цьому він запевнив мешканців, що будівельні роботи будуть припинені, доки забудовник не покаже документи. Мовляв, про це його запевнили робочі на будові.

Мешканці Церковної обурилися бездіяльністю ДАБІ, адже за рік був час перевірити дозволи.

"Якщо ви мене звинувачуєте, ми з вами просто не спілкуємося", – відрізав заступник начальника обласної ДАБІ

Зрештою, Кирило Іванюк обіцяв повернутися завтра. Якщо ж забудовник не пред’явить документи, то аж тоді ДАБІ буде подавати запити до міської влади на їх отримання.

Мешканці вулиці Церковної більше року борються із масштабним будівництвом. Навесні  минулого року на вулиці Церковній у районі садибної забудови вирили величезний котлован глибиною приблизно чотири метри На звернення мешканців законність забудови перевірила комісія з представників організацій, які видавали дозвільну документацію на забудову.

З’ясувалося, що підприємець Олена Кузьмин в районі одно-, двоповерхової забудови має намір звести будинок на 12 квартир. Будівництво веде її чоловік Василь Кузьмин.

За результатами перевірки, виконком Івано-Франківської міської ради скасував містобудівні умови і обмеження, а управління Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) – декларацію на початок будівельних робіт.

Після того Олена Кузьмин оскаржила рішення виконкому  у суді. Суд першої інстанції Кузьмин програла.

Однак Львівський апеляційний адміністративний суд 14 липня цього року скасував рішення Івано-Франківського міського суду та визнав рішення виконкому про скасування містобудівних умов і обмежень протиправним.

За словами мешканців, постанову на десять сторінок апеляційний суд виніс за кілька хвилин на першому ж засіданні.

                                        Постанова апеляційногосуду from Марія Гаврилюк
Поки тривали суди, будівництво не припинялося. Зараз будівля перевищила вже 10 метрів   

 

Більше того, в той час, як виконком скасував містобудівні умови та обмеження, департамент містобудування та архітектури міськвиконокму видав забудовнику новий дозвільний документ – будівельний паспорт на будівництво індивідуального житлового будинку на два поверхи.

А ДАБІ у свою чергу – два повідомлення про початок будівельних робіт, нібито на будівництво "двох спарених напівособняків".

Так, наразі Кузьмин має два проекти на будівництво на одній і тій ж земельній ділянці – на дво- та чотириповеровий будинок. Однак новобудова вже перевищила поверховість обох з них. Порушення будівельних норм видно неозброєним оком. Не бачать їх лише контролюючі органи.

До слова, будівельні роботи, як обіцяв Іванюк, так і не зупинилися.

Наразі мешканці Церковної мають намір створити ініціативну групу та самостійно оскаржити незаконне будівництво у суді.

Джерело: КУРС