Українцям розповіли, як боротися із недобросовісними забудовниками

Якщо забудовник не виконує взяті на себе зобов'язання, спочатку спробуйте домовитися з ним полюбовно, без скарг і позовів. У разі ігнорування ваших вимог, з’ясуйте самостійно, чи дійсно це будівництво не суперечить будівельним нормам.

Хорошим варіантом буде перевірка професійним юристом дозвільної документації: підтвердження прав користування або власності на земельну ділянку, якщо земля дзана в оренду - потрібно відповідне рішення місцевої ради та договір оренди, пише UBR.

 

Також фахівець може перевірити у організатора будівництва наявність містобудівних умов і обмежень (що можна зводити на даній ділянці), технічні умови (підведення інженерних комунікацій), а ще декларацію (повідомлення або дозвіл) про початок будівельних робіт. При цьому слід звертати увагу тільки на оригінали документів.

 

Якщо забудовник під різними приводами відмовляється надавати юристу необхідну документацію, прямуйте до держорганів, які видали дозвіл на будівництво і містобудівну документацію: Державну архітектурно-будівельну інспекцію України, Департамент містобудування та архітектури, а також в міську, районну раду або сільську раду, де зможете дізнатися плани на забудову даної місцевості. Надсилайте запит з проханням надати інформацію про землю, на якій будується багатоповерхівка, і дозволу на ці роботи.

 

На свої звернення ви обов'язково повинні отримати відповідь (прийде протягом місяця) про те, чи законне будівництво. Якщо прийшов лист з документами, що підтверджують законність будівництва, обов'язково звірте, чи відповідають реальні роботи з інформацією про об'єкт в дозвільній документації (наприклад, чи збігається кількість поверхів на папері і на будівництві).

 

У тому випадку, якщо на місці зведення багатоповерхового будинку дійсно мають місце порушення норм чинного законодавства, вам потрібно звертатися в інспекцію архітектурно-будівельного контролю з повідомленням про незаконне будівництво. Якщо комісія підтвердить ці порушення (про що складається відповідний акт), забудовник буде змушений усунути невідповідності або зупинити будівництво. Отримавши відмову, ви можете скаржитися не тільки в зазначені держоргани, але і відразу подавати позов до суду і звертатися в прокуратуру з метою усунення порушень.