Квартира в стилі еко: 5 простих лайфхаків під силу кожному

Піклуватись про планету у власній квартирі – звучить нереально? Насправді – ні! Читайте підбірку простих і дієвих порад, як зробити помешкання більш комфортним не лише для вашого проживання, але й якомога меншою шкодою для довкілля.

Нерухомість 24 зібрала кілька практичних способів, як зробити квартиру більш eco-friendly.

 

1. Освітлення

Якщо ви тільки робите ремонт у власній квартирі, продумайте розташування світильників у помешкання так, щоб якомога раціональніше використовувати природнє освітлення.

 

Якщо ж досі використовуєте лампи розжарювання, давно час перейти на світлодіодні. Вже наступного місяця здивуєтесь, наскільки меншою буде сума в платіжці за спожиту електроенергію.

 

2. Встановіть аератори на крани і душ

Така, на перший погляд, проста насадка дозволить зменшити використання води ледь не вдвічі. Напір води у крані залишиться таким же сильним, а от рахунки за воду приходитимуть куди меншими.

 

Наприклад, витрата стандартної лійки крану 15-20 літрів за хвилину, а з насадкою-аератором – приблизно 9 літрів.

 

3. "Розумний" водонагрівач

Якщо для нагрівання води вдома ви користуєтесь бойлером, то, напевно, знаєте, що більшість сучасних моделей, оснащені функціями, які дозволяють економити, як електроенергію, так і воду.

 

До прикладу, для економії електроенергії на водонагрівачі можна відрегулювати температуру нагрівання води до максимально комфортної, аби не розбавляти нагріту гарячу воду холодною.

 

4. Акумулятори замість батарейок

Про те, що використані батарейки категорично не можна викидати у звичайний смітник, ви, напевно, й без нас знаєте.

 

Якщо повністю відмовитись від батарейок не вдається, найкраще їх замінити на багаторазові акумулятори, які за потреби можна підзарядити.

 

5. Перероблені матеріали для дизайну та декору

 

Якщо ж маєте натхнення не на звичайну перестановку меблів, а на повноцінний ремонт, віддайте перевагу натуральним матеріалам таким, як: корок, бамбук, екобетон, штукатурка без гіпсу, фарби на водній основі тощо.

 

Папір, скло, дерево та алюміній у більшості випадків можна використовувати повторно.

 

Джерело