"Клаптикове" утеплення квартир. Чому неефективне і навіть небезпечне

Ще кілька років тому, коли міста України переживали бум «клаптикового» утеплення багатоповерхівок, ніхто й гадки не мав, що це – неефективно. Окремі мешканці будинків вирішували питання економії тепла «точковим» утепленням, обтягнувши свою квартиру пінопластом або мінеральною ватою, не знаючи, що згодом можуть стикнутись з більш серйозними проблемами: появою тріщин і руйнацією будівлі.

Вже наступного року тарифи за енергоресурси в Україні досягнуть рівня ринкових цін. Не чекаючи державних програм, українці почали самотужки впроваджувати енергоефективні заходи. Однією з причин масового «клаптикового» утеплення є запізніле реформування житлово-комунального сектору. Після законодавчих змін мешканці багатоквартирних будинків отримали додаткові важелі управління спільним майно та змогу створити ОСББ. Тепер окремий житель несе відповідальність не тільки за власне помешкання.

За словами керівника житлово-комунальних програм громадської мережі «Опора» Тетяни Бойко, об’єднання співвласників більш ефективний спосіб управління. Адже усі рішення приймаються «більшістю співвласників» — незалежно від того, чи є вони членами ОСББ. Мешканці, які не хочуть вступати в об’єднання співвласників, не можуть впливати на прийняття важливих рішень, наприклад, зовнішнє утеплення будинку.

40 тисяч будинків в Україні потребують термомодернізації

Усі багатоповерхівки, які зведені в Україні до 90-х років, а це понад 40 тис., потребують термомодернізації. На плечі жильців покладене не легке завдання — провести модернізацію будинку, чи платити за комунпослуги шалені суми.

Фахівець з енергоаудиту, доцент, доктор технічних наук ІФНТУНГ Ігор Рибіцький наводить дані, які підтверджують — найбільше тепловтрат відбувається через зовнішні стіни. Науковець також пояснив чому «клаптикове» утеплення неефективне і завдає шкоду будинку.

Він демонструє звіт енергетичного аудиту франківської багатоповерхівки по вул. Героїв УПА, 6. За попередніми підрахунками втрати теплової енергії через стіни становлять до 45%, через вікна та двері — до 33%, дах та підлога — до 22%.

За допомогою тепловізора видно як з осель тікає тепло. «Будь-який об’єкт нагрітий до температури вищої нуля випромінює невидимі для ока інфрачервоні промені. Ці промені сприймаються детектором, і ми бачимо тепловтрати», — пояснює принцип роботи тепловізора. На фото «гарячі» ділянки зображені світло-червоним кольором, холодні — темно-синім.

15319492_1034861186642884_1840437291_n

«Будівлі зведені у минулому столітті не мали жодних вимог до теплоізоляції, — продовжує. — Свого часу команда науковців з тепловізором пройшла Івано-Франківськ. Ось, наприклад, на зображені багатоповерхівки з «клаптиковим» утепленням видно, що тепло з квартири, яка утеплилась все рівно тікає. Ми знову гріємо повітря через сусідні не утеплені стіни».

15355933_1034861779976158_861503790_n

Ми знову гріємо повітря через сусідні не утеплені стіни

На стику утепленої та не утепленої квартир є різкий перепад температур, внаслідок чого з’являються мікротріщини. З часом у тріщини попадає волога та утворюється конденсат, який замерзаючи призводить до руйнування будівлі. «Протягом якого часу можуть бути помітні тріщини — залежить від температурних режимів в будівлі та зовнішньої температури», — додає Рибіцький.

Чимало мешканців багатоквартирних будинків скаржаться на грибок та плісняву, постійно вогкі підвали. Здебільшого це п’ятиповерхові панельні будинки або «хрущовки». В Івано-Франківську за даними комунального підприємства Івано-франківської міськради МІУК є понад три сотні «хрущовок». Рано чи пізно співвласники багатоквартирних будинків приймуть рішення про форму управління, постане питання теплової модернізації.

Утеплюватися разом — вигідніше

В Івано-Франківську працює чимало підприємців готових провести «клаптикове» утеплення, на жаль, вони не говорять про шкоду, яку можуть нанести. Таке утеплення, що здійснюється методом промислового альпінізму не дозволяє виконавцям робіт дотримуватися усіх технології. А відповідальність несуть власники квартир, чиї дії призвели до руйнування будівлі: ст. 96 "Порушення вимог законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил під час будівництва", ст. 150 "Порушення правил користування жилими будинками і жилими приміщеннями", ст. 152 "Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів".

1430478152IMG_20150430_103618

Клаптикове утеплення здійснюють методом промислового альпінізму. Будівельна фірма згодом не несе відповідальності за тріщини на стінах

Утеплитися разом – дешевше. Фірми, що здійснюють точкове утеплення просять від 300 грн. за м кв., ціна залежить також від матеріалу. Вартість робіт можна здешевити при комплексному утепленні будинку. Якщо проводити термомодернізацію індивідуально, можна зекономити лише 10%, якщо усім будинком (ОСББ) – 70%. Такі дані наводить Тетяна Бойко і додає, 9 з 10 українців вважають, що впровадження енергозберігаючих технологій потребує значних коштів, які не під силу об’єднаним громадам.

Де взяти гроші на утеплення багатоповерхівки?

Для мешканців, які вирішили згуртуватися і нести відповідальність за енергоефективні заходи у будинку існує чимало програм фінансової підтримки. Держава пропонує програму "Теплі кредити", яка для ОСББ передбачає відшкодування до 40% витрат. Місцева влада теж долучається до цієї програми і відшкодовує певну частину відсотків по кредиту.

Ще одне джерело фінансування — кредити від міжнародних організацій. Історія успіху м. Долини демонструє, що відповідальним громадам вдається залучити не тільки державні кошти. З 2009 року у райцентрі за фінансування Євросоюзу та мешканців міста утеплили третину багатоповерхівок. Після завершення проекту у містечку буде утеплено половину житлового фонду. Міський голова Долини Володимир Гаразд розповів, що на проект у рамках Програми ЄС «Угода мерів» виділено близько 23 млн гривень.

Очевидно, що при утепленні окремих квартир – втрат тепла не оминути. До питання утеплення багатоповерхівок потрібно підходити комплексно, об’єднуючи не тільки мешканців будинків, а цілі громади.

     

Марія Тимочко

www.0342.ua