Кабмін затвердив концепцію впровадження BIM-технологій в будівництві


Кабінет Міністрів України затвердив розроблену Мінрегіоном Концепцію впровадження технологій будівельного інформаційного моделювання (ВІМ-технологій) в Україні, а також план заходів з її реалізації.

 

Відповідне розпорядження було прийнято 17 лютого. Застосування ВІМ-технологій – один із ключових кроків цифрової трансформації будівництва. Вона розрахована до 2025 року і буде реалізовуватись поетапно, повідомляє пресслужба Мінрегіону.

 

«BIM-технології – інструмент подальшого реформування, модернізації та цифрової трансформації будівельної галузі України. Їх системне впровадження на державному рівні дозволить оптимізувати витрати на будівництво та експлуатацію об’єктів, підвищити надійність та безпеку будівель та споруд, зробити вітчизняну будівельну продукцію конкурентоздатною», – зазначає Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

 

На початковому етапі протягом 2021-2022 років передбачається: розробити та затвердити необхідні зміни в акти законодавства у сфері застосування ВІМ-технологій; прийняти нормативні документи (стандарти), гармонізовані з міжнародними та європейськими нормативними документами із будівельного інформаційного моделювання; прийняти національні стандарти, які визначають основні вимоги до проєктної документації та проведення експертизи; затвердити Національний класифікатор будівель і споруд та Національний класифікатор будівельної продукції, матеріалів, робіт та послуг; розробити проєкти повторного використання для пріоритетних об’єктів соціальної інфраструктури, створених із використанням BIM-технологій; розробити методику визначення та оцінювання життєвого циклу об’єктів будівництва; забезпечити умови для навчання (підвищення кваліфікації) щодо використання ВІМ-технологій у будівництві.

 

На другому етапі з 2023 до 2025 року передбачається: забезпечити повну актуалізацію будівельних норм з урахуванням особливостей застосування BIM-технологій забезпечити реалізацію пілотних проєктів будівництва з використанням будівельного інформаційного моделювання на рівні не менше ніж 10% проєктів будівництва, що фінансуються за рахунок видатків державного бюджету.

 

Завдяки застосуванню ВІМ-технологій можна віртуально відтворити об’єкт ще до початку його будівництва, відслідковувати процеси життєвого циклу будівельного об’єкту – від проєктування до його зведення, експлуатації та демонтажу.

 

Такий підхід дає змогу підвищити безпеку та надійність будівель і споруд, здійснювати оперативне керівництво процесами будівництва та контролю якості виконання будівельних робіт, суттєво зменшити ймовірність помилок у проєктах, зменшити вартість будівництва та оптимізувати витрати на стадії експлуатації.