Франківська міськрада дозволила втиснути між існуючими будинками 9-поверховий будинок

У травні Івано-Франківська міська рада затвердила детальний план території для будівництва багатоквартирного житлового будинку з приміщеннями громадського призначення на вул. Вовчинецькій, 51-55.

У додатку до рішення прикріплена графічна частина ДПТ, який правда називається детальним планом території для багатоквартирної житлової забудови з приміщеннями громадського призначення в межах вулиць Вовчинецької – Кобилянської – Романа Купчинська.

 

Проект передбачає будівництво одного 9-поверхового житлового будинку на 56 квартир. У графічній частині ДПТ показано візуальний вигляд майбутньої висотки. Площа забудови невелика, всього 698,2 м кв. Видно, що будинок просто затиснутий між вже існуючими будівлями.

 

ДПТ для багатоквартирної житлової забудови з приміщеннями громадського призначення в межах вулиць Вовчинецької – Кобилянської – Романа Купчинська

 

 

 

За даними кадастрової карти, в районі майбутньої забудови знаходиться кілька земельних ділянок. За адресою вул. Вовчинецька, 51 знаходиться ділянка площею 0,0278 га із цільовим призначенням «для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови».

 

Ділянка по вул. Вовчинецька, 51 на кадастровій карті 

 

У 2015 році ділянку орендувало ТОВ «Форвард групп ЛТД», терміном на 10 років, для обслуговування приміщення магазину. Згодом до Івано-Франківського міського суду від фізичної особи надійшов позов про визнання незаконним та скасування договору оренди земельної ділянки, укладеного між Івано-Франківською міською радою та ТОВ «Форвард групп ЛТД». У березні 2018 року суд зобов’язав ТОВ «Форвард групп ЛТД» утримуватися від використання та здійснювати будь-які будівельні роботи на земельній ділянці по вул. Вовчинецька, 51. Більше того, ухвала суду не була оскаржена.

  

За даними аналітичної системи «YouControl», товариство з обмеженою відповідальністю «Форвард групп ЛТД» засноване у 2010 році та займається технічних обслуговуванням і ремонтом автотранспортних засобів. Засновником та керівником товариства значиться Басараб Михайло Дмитрович. Розмір статутного капіталу складає 1000 грн.

  

 Скрін з  «YouControl»

 

Ще одна земельна ділянка площею 0,0813 га знаходиться по вул. Вовчинецька, 55, із цільовим призначенням "для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку". Ділянку орендує дочірнє підприємство «Фармація» товариства з обмеженою відповідальністю «Іва-Фарм».

 

Ділянка по вул. Вовчинецька, 55 на кадастровій карті 

 

Побудовано в Франківську раніше вже писало про намір підприємства «Фармація» забудувати вказану територію.

  

Спочатку у 2004 році дочірнє підприємство «Фармація» ТОВ «Іва-Фарм» викупило в будинку на вулиці Вовчинецькій, 55 нежитлові приміщення, площею 159, 6 кв м. Роком пізніше міськвиконком дозволив провести проектно-пошукові роботи для будівництва багатоквартирного житлового будинку, при умові знесення існуючої будівлі.

 

Пізніше «Фармація» отримала АПЗ (архітектурно-планувальне завдання) на будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення по вулиці Вовчинецька, 55.

 

У 2009 році «Фармація» отримала дозвіл на складання проектну землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,1000 га. Підприємство задекларувало, що планує знести викуплений нежитловий будинок №55 на вулиці Вовчинецькій, а на його місці побудувати багатоквартирний житловий будинок.

 

Наступного року Івано-Франківська міська рада затвердила відведення земельної ділянки для фірми «Фармація». Та орендувала ділянку площею 0,0813 га на вулиці Вовчинецькій, 55 терміном на три роки, для будівництва багатоквартирного житлового будинку. Після закінчення визначеного терміну, міська рада у 2014 році поновила договір оренди землі ще на 2 роки.

 

У квітні 2016 року «Фармація» звернулася до місцевої влади з клопотанням продовжити договір оренди землі, але вже на 10 років. Та на засіданні виконавчого комітету питання не набрало достатньої кількості голосів і його відправили на доопрацювання.

 

Восени фірма направила повторне звернення – поновити договір оренди землі на вулиці Вовчинецькій, 55, і знову на 10 років. На цей раз міськвиконком підтримав клопотання підприємства і виніс питання на розгляд сесії. Та у січні 2017 року Івано-Франківська міська рада відмовила підприємству «Фармація» у поновлені договору оренди землі.

 

Вже навесні ДП «Фармація» та ТОВ «Іва-Фарм» звернулися до департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини за дозволом на розробку детального плану території, для будівництва групи багатоквартирних житлових будинків з приміщеннями громадського призначення у межах вулиць Вовчинецької – Коцюбинського – Тарнавського – Романа Купчинського.

   

Поданий у звернені кадастровий номер земельної ділянки співпадає із ділянкою на вулиці Вовчинецькій, 55, яку фірма орендувала раніше. Більше того, це звернення розглядалося у березні на засіданні постійної депутатської комісії з питань містобудування та земельних відносин. Хоча ще січні, за рішенням міської ради, підприємству відмовлено у користуванні землею.

  

Згодом підприємство звернулося до суду із вимогою визнати недійсним рішення міськради від 20 січня 2017 року, яким ДП "Фармація" ТзОВ "Іва-Фарм" відмовлено у поновленні договору оренди землі площею 0,0813га по вулиці Вовчинецькій, 55.

 

У травні 2017 року Господарський суд Івано-Франківської області задовольним позов підприємства «Фармація» та постановив визнати рішення міської ради недійсним, договір оренди землі поновити.

   

У свою чергу Івано-Франківська міська рада подала на апеляцію. Однак і її результати виявилися невтішними. Львівський апеляційний господарський суд лиш частково задовільнив вимоги міськради. Суд прийняв нове рішення яким поновив договір оренди землі на ділянку по вулиці Вовчинецькій, 55 терміном до червня 2018 року.

  

За даними аналітичної системи «YouControl», дочірнє підприємство «Фармація» товариства з обмеженою відповідальністю «Іва-Фарм» засноване у 2003 році. Фірма здійснює роздрібну торгівлю фармацевтичними товарами в спеціалізованих магазинах. Керівником і кінцевим власником зазначений Венгринюк Іван Миколайович. Розмір статутного капіталу складав 1 500 000 гривень. Засновником фірми числиться товариство з обмеженою відповідальністю «Іва-Фарм».

 

 Скрін з  «YouControl»