Чому ДАБІ не вдалося визнати самочинним будівництво на Саєвича, 5А?

В травні цього року обласне управління ДАБІ провело позапланову перевірку будівництва багатоквартирного будинку на Саєвича, 5а, замовником якого є франківський підприємець Костянтин Бородайко. Інспектори виявили порушення в дозвільній документації та склали акти, за результатами яких ДАБІ скасувало дозволи на скандальну багатоповерхівку. Але забудовник подав до суду і оскаржив дії держархбудінспеції.

Нещодавно рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду, яке визнало незаконним результати перевірки ДАБІ та дозволило Костянтину Бородайку продовжити будівництво, опублікували в реєстрі судових рішень.

"Фіртка" вирішила з’ясувати, які порушення виявили тоді під час позапланової перевірки і чому забудовнику вдалося скасувати рішення ДАБІ про самочинне будівництво.

Йдеться про забудову території колишнього обласного УТМР на Саєвича,5. В травні управління ДАБІ в Івано-Франківській області повідомило про скасування декларації на початок будівельних робіт.

«За результатами позапланової перевірки встановлено, що замовником в декларацію внесенонедостовірні дані щодо містобудівних умов та обмежень», - повідомили в будівельній інспекції.

Для будівництва на цій земельній ділянці ще в 2004 році Івано-Франківський міськвиконком видав архітектурно-планувальне завдання.

За результатами позапланової перевірки, інспекція виявила, що це архітектурно-планувальне завдання стосується виключно багатоквартирного житлового будинку, який збудований у 2005-2006 роках та являв собою вставку між будівлею міської лікарні та будівлею Івано-Франківської обласної організації УТМР.

На підставі цього, ДАБІ скасувала декларацію на будівництво багатоквартирного житлового будиноку з приміщеннями громадського призначення за адресою Саєвича, 5а, яку видала 18 липня 2011 року.

В ході судового засідання з’ясувалося, що архітектурно-планувальне завдання за 2004 рік передбачає будівництво двох черг будівництва. Згідно документу, друга черга передбачає що будівля УТМР підлягає знесенню при проведені таких будівельних робіт.

«Згідно декларації про початок будівельних робіт, яка зареєстрована 18 липня 2011 року, передбачено, що згідно цієї декларації проводиться будівництво багатоквартирного житлового будинку з приміщеннями громадського призначення на вул. Саєвича, 5а в м. Івано-Франківську, що повністю відповідає інформації, яка міститься в архітектурно-планувальному завданні», - йдеться в судовому рішенні.

Інших порушень особами, які здійснювали перевірку, не встановленота в акті перевірки не зафіксовано.

Декларація на початок будівництва ІІ черги багатоквартирного житлового будинку на Саєвича, 5а в 2011 році була видана на замовлення фізичної особи-підприємця.

На початку 2012 року земельна ділянка площею 0,0682 га стала власністю ПП «Меридіан», директором і власником якого є Костянтин Бородайко. Тоді ДАБІ внесло зміни в дозвільну документацію, в наслідок чого фірма Бородайка була вписана замовником даного будівництва.

Безпосереднє будівництво будинку почалося в кінці 2014 року. Через рік Костянтин Бородайко переоформив на себе земельну ділянку з недобудовою. В січні 2016 року він отримав від ДАБІ декларацію на реконструкцію будівлі з надбудовою багатоквартирного житлового будинку з приміщеннями громадського призначення, ІІ черга. А сама фірма «Меридіан» ліквідована в квітні цього року.

Згідно інформації про будівництво, тут буде 9-поверховий багатоквартирний житловий будинок на 15 квартир та підземним паркінгом на 14 автомобілів. Будинок заплановано здати в експлуатацію на кінець 2016 року.