Почали копати траншеї: у Франківську мешканці будинку на Хоткевича скаржаться на забудовника. ФОТО


В Івано-Франківську на вулиці Хоткевича, 44 забудовник почав облаштовувати траншеї для встановлення мережевого кабелю.

 

Частина мешканців будинку проти - вважають роботи незаконними, адже в цьому місці проходять комунікації, пише Суспільне Карпати.

 

Копати траншеї для прокладання електрокабелю на вулиці Хоткевича, 44 почали в середині лютого.

 

 

Голова ОСББ "Барвінок ІФ" Світлана Савчук каже, що ця територія належить жителям будинку. За її словами, про роботи, які почав вести забудовник, мешканців ніхто не попередив.

 

"Було прийняте рішення від 26-го січня цього року про видачу дозволу на об’єкти благоустрою на нашій території. Було звернення до нашого мера Руслана Марцінківа, який скасував таке рішення", - каже Світлана Савчук.

 

Квартира франківки Ганни Онуфрів розташована на першому поверсі, а вікна виходять на огорожу, яку встановив забудовник.

 

"Я, крім паркана, нічого не бачу. Раніше хоч якась зелень була. Я собі квіти садила, дорогі купляла, а вони мені перерили. Коли почали копати, я до них підійшла і не давала їм це робити. Вони якось обійшли мою грядку, копали ближче до свого паркана. А зараз, як будуть кидати цей кабель, то будуть копати біля мене", - розповіла Ганна Онуфрів.

 

Мешканець будинку Олег Кочуровський показує папку із документами та зверненнями, які він назбирав за роки, відколи дізнався про будівництво багатоповерхівки. За його словами, у 2017-му році міська рада видала учасникам АТО ділянку біля цього будинку під будівництво.

 

 

 

Каже, тоді ніхто не врахував, що під землею проходять комунікації, і їх не можна передавати у користування, адже це суперечить вимогам Державного стандарту.

 

Згодом депутати на сесії дали дозвіл на розробку детального плану території. Після цього провели громадські слухання.

 

"Мешканці мікрорайону, а особливо нашого будинку, дізналися про це будівництво. Було проведено голосування. Четверо були за, 79 - проти і восьмеро - не голосувало. Результати цього громадського обговорення ніде не були враховані. Так вони й зависли у повітрі", - зазначає Олег Кочуровський.

 

Щоб дізнатися, які саме роботи ведуться на ділянці поблизу будинку № 44 на вулиці Хоткевича, ми зателефонували до представника компанії "M Group Development" Олександра Богачова. Він повідомив, що компанія працює тут, як генеральний підрядник, який зводить житло для учасників АТО, і має дозвільні документи для виконання підготовчих робіт.

 

"Проводиться комплекс робіт із винесення комунікацій. Для виконання комплексу інженерних робіт щодо винесення електричних мереж було отримано дозвіл на порушення об’єктів благоустрою від 28-го січня 2021-го року у встановленому порядку із погодженням всіх відповідних служб. Мешканці на Хоткевича певною мірою перешкоджають виконанню даних робіт, мотивуючи тим, що ділянка є їхньою територією, хоча жодних установчих документів на користування земельною ділянкою не оформлено", - сказав Олександр Богачов.

 

 

Заступник голови міської асоціації АТО Василь Андріїв повідомив, що ділянку місто дійсно надало асоціації у 2017-му році, а наприкінці 2018-го АТОвці підписали угоду на будівництво з "M Group Development". За словами Василя Андріїва, пропозиції мешканців асоціація врахувала.

 

"Пропозиції мешканців ми врахували, скоригували поверховість. Розумні зауваження ми взяли до уваги, але, очевидно, окремим людям цього було недостатньо, і вони звернулися в судові інстанції, всі дозвільні департаменти і, скажемо так, всіляко перешкоджали нашій господарській діяльності. Ми, в свою чергу, відстояли своє право в адміністративних судах. Суд чітко встановив, що ці речі є абсолютно законними, і пропозиції чи попередження окремих мешканців не мають законного підґрунтя", - каже Василь Андріїв.