Бульдозером по «ПЕРВОЦВІТУ», або чиї ноги топчуть «легені Івано-Франківська»?

Побудовано в Івано-Франківську публікує статтю, яку підготували активісти щодо земельного конфлікту в мікрорайоні "Пасічна" та скверу "Первоцвіт", які боряться з тамтешнім забудівником. Текст публікуємо повністю та без змін.

Уже протягом трьох років триває судова тяганина щодо привабливих земель поблизу річки Бистриця Солотвинська. Суперечка розгорілася між міською владою, яка вже почала облаштовувати сквер «Первоцвіт» у межах вулиць Галицької і Витвицького, та забудовником ТОВ «Тора-10», котрий має власні плани щодо земельної ділянки.

За останні роки Івано-Франківськ прискореними темпами розчиняється у щільній архітектурі високих новобудов. Розплатою за «індустріальну красу» все частіше стають зелені насадження. Урбаністичні мрії бізнесменів здійснюються з блискавичною швидкістю, а природа занепадає й гине від нерозумної людської спраги до наживи. Результат невпинної гонитви за сучасним прогресом відобразився болісним конфліктом у мікрорайоні «Пасічна». Занепокоєні жителі будинків уздовж дамби, які ще не втратили гуманної свідомості, звернулися до міської влади з вимогою врахувати їхні інтереси та дещо обмежити будівельні апетити пана Віталія Заріцького – керівника ТОВ «Тора-10».

Зерно конфлікту було посіяне у 2013 році, коли на прохання жителів мікрорайону «Пасічна» міська влада прийняла рішення відмовити ТОВ «Тора-10» у подовженні договору оренди земельної ділянки в межах вулиць Галицька-Витвицького. Згідно п.1 чинного рішення Івано-Франківської міської ради від 14.05.2013р. №1051-35 «Про заяву мешканців мікрорайону Пасічна міста Івано-Франківська» було підтримано звернення мешканців житлових будинків №№8,9,10,24,28,25А,30 на вулиці Витвицького. Під час зборів жителі-заявники прийняли рішення про облаштування скверу на земельній ділянці по вул. Галицькій та Витвицького (вздовж дамби) відповідно до генерального плану міста.

Реакція будівельної компанії не змусила довго на себе чекати. Представники забудовника хутко розпочали активні судові процеси, і, що доволі дивно, івано-франківські служителі Феміди визнали право розпорядження спірною територією за ТОВ «Тора-10». Коротко згадаємо перебіг першого кола судового розгляду: міська рада виграла суд першої та апеляційної інстанцій. Але касаційний суд із другої спроби прийняв скаргу забудовника та без участі міської ради направив справу на новий розгляд. Зараз спірні справи потрапили до другого кола судового розгляду.

У численних інтерв‘ю керівник ТОВ «Тора-10» Валерій Заріцький фантастичним чином приписує ВО «Свобода» причетність до конфлікту. Хоча в жодному офіційному документі інтереси цієї політичної сили не згадані. «У 2012 році підприємство почало будівництво другої черги. Ось тоді у депутатів міськради від ВО "Свобода" почали виникати питання. Потім на будівельний майданчик почали виходити люди зі своїми претензіями і питаннями», - такі гучні цитати пана Заріцького публікують інтернет-видання.

Активісти мікрорайону «Пасічна» - звичайні жителі прилеглих будинків – не втрачають віру у справедливість, тому мають намір вирушити шукати правду в судах вищої інстанції. Наполегливість опонентів забудовника цілком виправдана – на відповідальність цих людей розраховують кілька тисяч мешканців масиву «Пасічна», які в дійсності стали заручниками паперових баталій. Найближчим часом кількість обурених містян може збільшитись: у 2017 році в експлуатацію будуть здані ще 3 будинки на 400 квартир, це майже 300 новоприбулих родин, які, напевне, будуть зацікавлені в зеленому сквері більше, ніж у примноженні прибутку ТОВ «Тора-10». До слова, за приблизними підрахунками особистий грошовий дохід бізнесмена Заріцького, отриманий від забудови скверу “Первоцвіт», може перевищити 1 млн. у. о.

«Міська рада, найімовірніше, програє суд. Тоді прийдуть судові виконавці і будуть змушені демонтувати збудоване під сквер. Сотні тисяч гривень будуть викинуті в повітря”, – заявляє Віталій Заріцький, пише «Курс». Керівник ТОВ «Тора-10» більше турбується про долю коштів, а не того самого забрудненого повітря, куди (зі слів забудовника) будуть викинуті гроші. Бентежить і підозрілий дар ясновидця пана Заріцького, що пророкує поразку міської влади в подальших судових розглядах.

«Добре, якщо ми уявимо, що виконуємо усі забаганки протестуючих, то просто доведеться закрити фірму, яка створює робочі місця і рухає нещасну франківську економіку. Після цього міський бюджет втратить 20 мільйонів гривень», - продовжує думку пан Заріцький в інтерв‘ю для "Курс". Переймаючись долею власного будівництва, бізнесмен забуває, що згідно чинного генерального плану міста Івано-Франківська (затвердженого 17 сесією третього демократичного скликання Івано-Франківської міської ради від 03.07.2001р.) дана земельна ділянка знаходиться в межах зеленої зони. Відповідно до чинних Державних будівельних норм «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень» 360-92 затверджених Наказом Держкоммістобудування №44 від 17.04.1992р., а саме п. п. «б» п.10.4 «Розміщення будинків, споруд і комунікацій не допускається»: на землях зелених зон міст, включаючи землі міських лісів, якщо об’єкти, які проектуються, не призначені для відпочинку, спорту або обслуговування приміського лісового господарства.

Крім того, згідно пункту 6.1 чинного Наказу Міністерства охорони здоров’я №173 від 19.06.1996р. Про затвердження Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів забороняється будівництво, реконструкція і розширення об’єктів за рахунок території парків, водних акваторій і т. ін.

Якщо вдумливо читати цю юридичну інформацію, то можна легко зробити логічний висновок: окрім зеленої рекреаційної зони на території спірної землі в межах вулиць Галицької-Витвицького не можливо навіть допускати думок про будівництво будь-яких споруд.

Незайвим буде згадати сумний досвід повені 2008 року. Через недбале будівництво з недотриманням норм і вимог на локації лівого берега річки Бистриці Солотвинської розбушувалося природне лихо – частина ландшафту опинилася під водою. Мешканці навколишніх будинків зазнали збитків та незручностей, а також річковий розлив порушив цілісність дамби. Вагомий внесок у масштабне затоплення «Пасічної» зробили заповзяті попередники ТОВ "Тора-10", які шаленими темпами зводили багатоповерхівки, не надаючи належної уваги безпеці та якості виконуваних архітектурних робіт. Таким чином горе-забудовники завдали конструктивних змін гідротехнічній споруді міського значення. Через таке недбальство і відбулось затоплення теперішньої території скверу та прибудинкової локації навколишніх житлових споруд. Мабуть, важко буде знайти серед мешканців лівобережного району хоча б одну свідому людина, яка б жадала повторення повені у ще більших масштабах. А така ситуація може продублюватися у разі продовження активного процесу будівництва ТОВ «Тора-10» на набережній території, котру міська влада наполегливо рекомендує відвести під сквер «Первоцвіт».

Угрузаючи в болото чвар і викривленої інформації, шановні бізнесмени забувають, що всі ми люди – один із основних ланцюжків природного середовища, а тому святий обов‘язок кожної свідомої особи – дбати про благополуччя органічного світу, від якого залежить наше з вами здоров‘я та майбутнє наших дітей.

Узявши до уваги тривожні звернення івано-франківців, міська влада категорично націлена на відстоювання інтересів громади. Відповідно до п.1.1. чинного рішення Івано-Франківської міської ради №1455-45 від 19.06.2014р. «Про оформлення та надання в постійне користування земельних ділянок юридичним особам» було надано дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки Івано-Франківській міській раді на вул. Галицькій орієнтовною площею 1,2 га, для обслуговування скверу.

На території земель конфлікту заплановано облаштувати сквер «Первоцвіт». Міська влада разом із небайдужими мешканцями мікрорайону «Пасічна» завзято очистили територію від сміття, розбили декоративні клумби, прокладають паркові доріжки… Трухляві 50-річні тополі, що похмуро височіли на спірній території, несли реальну загрозу для безпеки й здоров‘я людей. Мали місце нещасні випадки – старезні гіляки з гуркотом падали та травмували дітей. Міська влада доклала зусиль для ліквідації небезпечних тополь. Натомість уже заплановано висадити нові молоді дерева, які приноситимуть лише користь: очищатимуть наше забруднене міське повітря та створюватимуть затишний затінок.
Уже зараз майбутній сквер став улюбленим місцем проведення дозвілля для молодих франківських родин, майданчиком для рухливих забав малечі, затишком для відпочинку літніх людей. Доки дорослі роздмухують чвари, прагнучи знищити сквер у зародку, «Первоцвіт» буяє дитячим сміхом і веселим гомоном.

Це лише перші кроки до кінцевого результату. У розробленому міською владою проекті скверу «Первоцвіт» передбачені такі положення:
• безкоштовна WiFi-зона;
• освітлення на сонячних батареях; 
• волейбольно-футбольне поле; 
• бетонні столи для малого тенісу; 
• зона для гри фрізбі з уловлювачами; 
• зона барбекю для проведення уікендів для 10 сімей одночасно;
• бетонний стаціонарний великий мангал;
• столи з лавками; 
• велосипедна зона дитячих перегонів; 
• криниця – джерело чистої питної води.

Можливо, з часом у затінку зелених крон скверу «Первоцвіт» обидві сторони конфлікту зможуть порозумітися і потиснути один одному руки під час дружнього пікніка. Адже основне правило природи – це баланс усього існування. Щиро сподіваємося на досягнення омріяної гармонії та успішне завершення суперечок. Чисте довкілля і здорова нація – поняття, які не можливо оцінити грошовим еквівалентом. Радимо усім пам‘ятати, що наша домівка – це не чотири цегляні стіни та дах над головою, наша справжня домівка набагато масштабніша – це планета Земля, яку ми, люди, нахабно плюндруємо.

Автор: Крiстiна Новосьолова