Будівництво в дворі по вулиці Федьковича: забудовник судиться із міськрадою за землю

Мешканці Пасічної місяцями штурмували чиновницькі кабінети, аби ті зупинили забудову в дворі по вулиці Федьковича, 43. Там на місці рихлого «особняка» підприємство «Стандарт-ІФ» хоче звести багатоповерхівку. У серпні міська рада скасувала рішення про зміну цільового призначення землі і передачу її забудовнику. Останній, у свою чергу, пішов до суду.

У позовній заяві комерційне підприємство «Стандарт-ІФ» вимагало визнати дії Івано-Франківської міської ради протиправними та скасувати рішення прийняте на сесії 30 серпня 2017 року. Тоді міськрада скасувала своє попереднє рішення прийняте у січні 2017 року, за яким фірма отримала в оренду терміном на 5 років ділянку по вулиці Федьковича, 43, площею 0,10 га зі зміною цільового призначення землі з обслуговування домоволодіння на будівництво та обслуговування багатоквартирного житлового будинку. 

8 листопада Івано-Франківський міський суд позов забудовника задовольним. Втім у міської ради ще є час на подання апеляційної скарги.

 

 Постанова Івано-Франківського міського суду від 8 листопада 2017 року 

 

Раніше Побудовано в Франківську писало, що у 2009 році підприємство «Стандарт-ІФ» викупило житловий будинок площею 75 м2 по вулиці Федьковича, 43. Будівля знаходиться у дворі посеред висоток у мікрорайоні Пасічна. Для її обслуговування фірма орендувала у міської ради ділянку площею 0,10 га . Тоді цільове призначення землі було «для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарський будівель і споруд». Згодом з’ясувалось, новий власник поривається знести «особняк», а на його місці побудувати багатоповерхівку.

 

Ділянка на кадастровій карті 

 

У 2013 році міська рада продовжила для «Стандарт-ІФ» договір оренди землі терміном на 5 років. При цьому призначення землі, для обслуговування будівлі, залишилось без змін.

 

Наприкінці минулого року фірма знову звернулася до міської ради з вимогою переглянути умови оренди. «Стандарт-Іф» подало на затвердження новий проект землеустрою, де йшлося про зміну цільового призначення землі з «обслуговування домоволодіння» на «будівництво та обслуговування багатоквартирного житлового будинку». У грудні 2016 року виконавчий комітет дане рішення не підтримав. Пізніше питання розглядалось на засіданні депутатської комісії з питань містобудування та земельних відносин, та погодила його і винесла на розгляд сесії міської ради.

 

У січні 2017 року місцеві депутати затвердили забудовнику проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,10 га на вулиці Федьковича, 43, терміном на 5 років. Відтак, підприємству «Стандарт-ІФ» вдалося змінити цільове призначення земельної ділянки, яка знаходиться посеред двору вже існуючих багатоповерхівок.

 

Більше того, саме будівництво містобудівна рада погодила ще минулого року, коли про зміну цільового призначення землі взагалі не йшлося. Проти отримати містобудівні умови та обмеження на забудову ділянки фірма змогла лиш у квітні 2017 року. У документі йдеться про те, що на ділянці по вулиці Федьковича, 43 зведуть дев’ятиповерховий житловий будинок з розрахунком на 36 квартир.

 

Містобудівні умови та обмеження забудови ділянки  

 

У травні цього ж року ДАБІ видало підприємству декларацію про початок виконання будівельних робіт.

 

З того часу мешканці сусідніх будинків закидали чиновницькі кабінети проханнями вберегти їхній двір під забудови, адже підприємство планувало звести висотку прямо перед їхніми вікнами.

 

У серпні виконавчий комітет підтримав колективне звернення мешканців багатоквартирних будинків на вулиці Федьковича, 70, 70-б та вулиці Пасічній, 2-а, 12-а та скасував один із пунктів рішення міської ради прийняте 20 січня 2017 року, за яким підприємство «Стандарт - ІФ» орендувало ділянку на Федьковича, 43 із зміною цільового призначення землі. Згодом це питання на сесії погодила Івано-Франківська міська рада. Тепер, як відомо, забудовник скасував рішення міськради у суді. 

 

За даними аналітичної системи «YouControl» ТОВ «Комерційне підприємство «Стандарт-ІФ» засноване у 2001 році. Основний вид діяльності - виготовлення виробів із бетону для будівництва. Засновником і керівником фірми зазначений Степан Волковецький. Заявлений статутний капітал підприємства становить 11 000 000 грн.

 

Скрін з YouControl

 

За рахунку забудовника зданий в експлуатацію будинок по вулиці Ребета та діюче будівництво житлово комплексу «Вишневий» по вулиці Декабристів.

 

Компанія «Стандарт-ІФ» раніше була залучена до будівництва пам’ятника Степану Бандері на Європейській площі в Івано-Франківську. За це Степан Волковецький навіть отримав відзнаку міського голови. А в загальноміському конкурсі «Тріумф – 2011» фірма «Стандарт-ІФ» отримала нагороду «Будівельна компанія 2011 року».

 

Проект будівництва по вулиці Федьковича, 43