В Івано-Франківську стартували Дні сталої енергії

8 вересня в Івано-Франківську стартували Дні сталої енергії», організовані спільно Управлінням економічного та інтеграційного розвитку виконавчого комітету міської ради та Громадянською мережею ОПОРА. У рамках Днів відбулася інформаційна зустріч «Актуальні поради з енергозбереження та енергоефективності».

«Дослідження Національного екологічного центру України показали, що 54% опитаних вважають кожне домогосподарство зобов’язаним ініціювати і впроваджувати самостійно енергоефективні заходи, але натомість 39% має брак інформації про них. Це свідчить про недостатній рівень доступної інформації про енергоефективність для пересічного громадянина, але важливо ще й пояснювати, для чого це потрібно. Представники Громадянської мережі ОПОРА проводять просвітницькі заходи, на яких пояснюють причини зростання тарифів, надають прості поради енергоощадності, пропагують використання альтернативного транспорту (вело-, електро-) та відновлювальних джерел енергії», – пояснила місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Аліна Брезіцька.

 

Представниця ОПОРИ також додала, що до опалювального сезону потрібно готуватися заздалегідь – замінити вікна на щільніші, енергоефективні, звільнити радіатори від декору, поставити позаду них рефлектори, потурбуватися про термомодернізацію будинку та встановлення лічильників тепла.

Директор Науково-дослідного інституту нафтогазової енергетики та екології Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, професор Максим Карпаш наголосив, що ознаки стабілізації та підйому української економіки дають впевненість у майбутньому та зобов’язують уже сьогодні ставити складне завдання – переведення енергетики на якісно нову модель розвитку. Замість моделі кількісного розвитку, який наслідувався впродовж багатьох десятиліть, потрібно перейти на принципи Сталого розвитку енергетики, як це зробили розвинені країни світу.

«На новому шляху Сталого розвитку Україну чекають і нові виклики. У першу чергу це докорінна трансформація енергетичного сектору української економіки, створення нової енергетики, яка відповідала б сучасному постіндустріальному суспільству, яке перейшло на шлях Сталого розвитку», – зазначив професор.

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу сприяє цьому. Його викладачі запровадили регулярне навчання працівників районних та державних адміністрацій, включили до навчальної програми усіх магістерських спеціальностей університету проблеми енергозаощадження, створили Науково-навчальний центр «Енергоефективні технології у системах видобування, транспорту та зберігання нафти та газу», обладнали спеціалізовану лабораторію. «Окрім того, ми тісно співпрацюємо з норвезькими організаціями – Інститутом енергетичних технологій (IFE) та підприємством The New Energy Performance (NEPAS)», – додав Максим Олегович.

Начальник управління залучення інвестицій Департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Івано-Франківської міської ради Олена Іванів розповіла про Місцевий план дій в галузі довкілля та енергетики м. Івано-Франківська на 2016-2018 роки. Пріоритетними напрямками діяльності, реалізація яких дала б змогу покращити навколишнє середовище міста, є:

  • місцеве планування, в тому числі транспортна система міста;
  • енергозбереження та енергозаощадження;
  • поводження з твердими побутовими відходами;
  • управління стічними водами системи каналізації.

Головні досягнення – розробка місцевої програми з енергоефективності та розвиток велоінфраструктири. У планах – купівля сортувального обладнання для переробки сміття.

Дні сталої енергії триватимуть упродовж чотирьох днів, з 8 до 11 вересня. Головна мета заходів – поширення інформації серед населення про відновлювальні джерела енергії, зменшення викидів парникових газів, необхідність впровадження енергоефективних заходів у власних помешканнях.

У неділю, 11 вересня, біля Туристично-інвестиційного центру, що у Ратуші, відбудеться демонстрація моделей альтернативних джерел енергії. Також Департамент освіти та науки Івано-Франківської міської ради підготував призи для авторів кращих проектів серед учнів загальноосвітніх шкіл та закладів професійно-технічної освіти за номінаціями «Енергозбереження та енергоефективність» і «Використання альтернативних та екологічно безпечних джерел енергії».

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.

zhytlo.in.ua



0 Коментарів - Написати коментар

Коментар