Руслан Марцінків: Цього літа за рахунок міського бюджету в більшості шкіл і садків зробимо капітальні ремонти


У понад 28-ми тисяч школярів загальноосвітніх навчальних закладів Івано-Франківська завершився навчальний рік.

 

Поки їхні випускники нині ще визначають свій подальший шлях у житті, майже 3300 юних іванофранківців вже готуються йти до першого класу. У міському департаменті освіти та науки повідомили, що на цей час є ще близько 400 вільних місць для першачків, пише Галичина.

 

Торік міські школи прийняли до першого класу 3410 учнів.

 

Задля комфорту дітей під час навчання і педагогів під час роботи в 66-ти закладах освіти Івано-Франківська (з них — 34 школи і 22 садки) цього літа виконають ремонти, на що згідно з титульним списком робіт із капітального ремонту передбачено 20 млн. гривень (торік на це ж затрачено з міського бюджету 20 млн. грн., 2017 р. – 15,8 млн. грн., 2016 р. – 9,2 млн. грн.).

 

До 1 вересня в приміському Хриплині планують ввести в дію першу в Івано-Франківську збудовану в часи незалежності нову школу. Її на умовах співфінансування збудували міська і сільська ради, які лише в 2017-2018 роках на неї виділили відповідно майже 35 млн. грн. і майже 5 млн. грн.

 

На черзі — відкриття реконструйованого дитячого садка на вул. Хоткевича, який раніше був у власності «Укрзалізниці».

 

Як повідомив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, нині місто зводить 7 навчальних закладів — новий дитсадок у мікрорайоні «Каскад» і в Крихівцях, реконструює ще один дитячий садок — у колишній будівлі департаменту освіти та науки на вул. Бандери.

 

Днями міський департамент освіти та науки замовив проектно-кошторисну документацію для капітального ремонту спортивної зали ЗШ №19, а понад пів місяця тому дано старт для будівництва другої черги школи і садка в Опришівцях.

 

Ці статистичні показники, попри втілення в Івано-Франківську великих інфраструктурних проектів, передусім нового моста через Бистрицю, що потребують великих коштів, наочно показують зростання уваги міської влади до потреб освітньої галузі.

 

Інший важливий напрям роботи міської влади в цей час — це організація літнього відпочинку юних іванофранківців. Базовим для школярів є позаміський заклад оздоровлення та відпочинку дітей «Лімниця» у с. Вістовій Калуського району.

 

Для 175-ти дітей кожної з чотирьох змін тривалістю 21 день з червня до кінця серпня є комфортабельні дво- і тримісні номери та збалансоване п’ятиразове харчування.

 

У першій оздоровчій зміні вже набираються сил за кошти місцевого бюджету діти пільгових категорій та обдаровані діти.

 

«Розвиток освітньої інфраструктури в Івано-Франківську та підтримка юних талантів і дітей із соціально вразливих сімей є одним із пріоритетів міської влади. За останні три з половиною роки в нашому місті відкрито 6 нових дитячих садків. Нині кожне приміське село має свій садок, а це відповідно зменшило переповненість у міських закладах дошкільної освіти, — зазначив міський голова Руслан Марцінків. — Щоб збудувати нові освітні заклади, впорядкувати відповідно до сучасних умов старі школи і садки, в яких багато років мало що робилося, звичайно, потрібні не лише великі кошти, а й час. Цього літа за рахунок міського бюджету в більшості шкіл і двох третинах садків буде проведено капітальні ремонти приміщень, спортивної інфраструктури, харчоблоків, санвузлів, систем опалення і т. ін. Увагу до потреб освітньої інфраструктури не послаблюватимемо й наступного року. За такого підходу зможемо істотно поліпшити її стан упродовж кількох наступних років».

 

На 2019-2020 навчальний рік Івано-Франківськ затвердив планову мережу з 42 (з них 4 — приватні) денних закладів загальної середньої освіти на 30154 учні, 35 (з них 33 — комунальні) закладів дошкільної освіти на 9716 дітей, 12 закладів позашкільної освіти на 12209 вихованців і 9 закладів професійно-технічної освіти на 3839 учнів.

 

У бюджеті Івано-Франківська на 2019 рік на освіту виділено понад 914 млн. грн.

 

Із них понад 309 млн. грн. – це освітня субвенція з Держбюджету, понад 550 млн. грн – витрати на зарплату освітян, майже 81 млн. грн. — оплата комунальних послуг. На оздоровлення дітей передбачено 1,2 млн. грн.

 

При цьому місто витратить 300 млн. грн. на фінансування видатків, які мала би забезпечувати держава.