Обережно, афера! Як розпізнати шахраїв на вторинному ринку нерухомості?


Юрист Володимир Копоть поділився порадами для бажаючих придбати квартиру на вторинному ринку нерухомості. Експерт розповів, які нюанси повинні насторожити покупця і сигналізують про можливу шахрайську схему.

 


 

ПЕРЕВІРЯЙТЕ РЕЄСТР. Якщо в реєстрі прав на нерухомість продавець квартири відсутній як власник – скасовуйте угоду. Справа в тому, що шахраї часто беруть квартиру в оренду і намагаються продати її від імені власників. У реєстрі є дані тільки про ті об’єкти, право власності на які були отримані після 2013 року. Якщо воно отримано до 2013 року – швидше за все, це власник. Також зверніть увагу, чи не відрізняються дані про власника в документі і реєстрі, або якщо документ був виданий після 2013 року, але дані про це в реєстрі відсутні.

 

ПЕРЕВІРЯЙТЕ ПРОПИСКУ. Якщо в квартирі прописані малолітні діти, не підписуйте договір. Потім виписати їх з квартири буде вельми проблематично, а якщо ви захочете перепродати квартиру, то прописка неповнолітніх лише додасть проблем.

 

ПЕРЕВІРЯЙТЕ СПАДОК. Якщо квартира перейшла продавцеві квартири у спадок, то перевірте, чи немає інших законних претендентів на квадратні метри.

 

ПЕРЕВІРЯЙТЕ НОТАРІУСА. Якщо продавець наполягає на оформленні угоди у певного «знайомого» нотаріуса, то це тривожний сигнал. Вам можуть приводити всілякі аргументи (що так швидше, дешевше, вигідніше), але до них не варто прислухатися. Покупець завжди ризикує більше, тому він має право вибирати, де хоче оформити угоду.

 

ПЕРЕВІРЯЙТЕ КІЛЬКІСТЬ УГОД. Якщо об’єкт нерухомості багато разів перепродавали, то, найімовірніше, ви маєте справу з шахраями. Таким чином вони відводять від себе підозру.

 

ПЕРЕВІРЯЙТЕ ФОРМУ ДОГОВОРУ. Будь-який договір купівлі-продажу повинен складатися в нотаріальній формі, тому що без нього покупець не зможе зареєструвати право власності на житло.

 

ПЕРЕВІРЯЙТЕ КВАРТИРУ. Якщо вам відмовляються показати квартиру до підписання договору – це явна ознака того, що стан квартири в реальності не відповідає зображенням.

 

ПЕРЕВІРЯЙТЕ ГОСПОДАРЯ. Не варто погоджуватися на оформлення угоди за дорученням. Вимагайте присутності господаря. Якщо продавець відкликав довіреність до моменту підписання договору, то з’являється можливість подальшого його скасування.

 

ПЕРЕВІРЯЙТЕ ЗАВДАТОК. Якщо продавець вимагає від вас великий завдаток – від 20 до 50% від суми – велика ймовірність того, що він просто зникне з грошима. Приблизна сума завдатку зазвичай не перевищує 1000 доларів.

 

І хоча в більшості випадків можна повернути свої гроші, звернувшись до суду, але це завжди є тратою грошей і засобів. В українських реаліях, навіть вигравши суд, можна все одно опинитися ні з чим, адже на той момент продавець-шахрай може витратити ваші гроші і віддавати буде вже нічого.

 

ЗА МАТЕРІАЛАМИ uk.etcetera.media