Конфіскація скасовується: У Мін'юсті прояснили процедуру позбавлення боржників житла

На даний момент стягнення житлових приміщень боржників при виконанні рішень про стягнення комунальних платежів фактично не застосовується, сказано в роз’ясненні Міністерства юстиції України.

У Мін’юсті нагадують, що чинне в Україні законодавство гарантує захист права людини на житло, яке закріплене в Конституції України. Зокрема, Закон «Про виконавче провадження» забороняє забирати єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій воно розташоване.

«Разом з тим, з метою захисту прав дітей, чинним законодавством заборонено відчуження нерухомого майна, в якому зареєстровані неповнолітні. У таких випадках необхідний попередній дозвіл органів опіки та піклування», – йдеться в тексті роз’яснення.

«Водночас встановлений законом порядок стягнення майна боржника передбачає, що в першу чергу борг повинен бути погашений за рахунок коштів боржника, а в разі відсутності коштів – іншого майна, і тільки в крайньому випадку застосовується стягнення житла», – сказано в повідомленні.

Раніше глава Мін’юсту Павло Петренко заявляв, що у боржників за компослугами без рішень судів не можна конфіскувати житло.

За матеріалами Hubs


0 Коментарів - Написати коментар

Коментар