Гроші на житло: як швидко оренда помешкання «з’їдає» зарплати франківців


Питання доступності оренди житла в умовах війни є вкрай актуальним. Work.ua з маркетплейсом DIM.RIA дослідили, яку частину заробітної плати пересічному українцю потрібно витрачати на винаймання житла.

 

У дослідженні спиралися на дані про середню заробітну плату в обласних центрах відповідно до оголошень на сайті пошуку роботи Work.ua станом на жовтень 2023 року.

 

А також дослідили середню вартість оренди однокімнатної квартири в обласних центрах на основі аналітики маркетплейса DIM.RIA.

 

Для розрахунку обрали лише оголошення про оренду, де ціна вказана в гривнях, і без урахування сегменту преміум-житла (вартість понад 30 000 грн) у жовтні 2023 року.Звісно ж, людина із середньою заробітною платою не обов'язково зніматиме саме житло середньої вартості. Тому аналітики зіставили ці цифри, щоб оцінити доступність соло-проживання для представників різних професій у різних містах, - ідеться в дослідженні.

 

Частка середньої заробітної плати, яку треба віддати за соло-проживання, залежить від регіону. Що далі від лінії фронту, то більший відсоток зарплати "з'їдає" оренда.

 

Найнижче співвідношення оренди та зарплати в Херсоні - тут на оренду однокімнатної квартири припадає 21% середньої зарплати.

 

Трохи більше обійдеться проживання в Харкові (34% середньої зарплати) і Миколаєві (35%). Замикають п'ятірку доступних міст Суми та Чернівці (39%). Серед тилових міст найбільш доступними є Чернівці.

 

Найбільшу частку зарплати за однокімнатну квартиру доведеться віддати в Дніпрі (71% середньої зарплати), Вінниці (73%), Полтаві (77%), Києві (78%) та Львові (80%).