Житло на первинному та вторинному ринку: плюси й мінуси


Плануючи придбання житла, покупці насамперед зіштовхуються з головною дилемою: придбати квадратні метри на первинному чи на вторинному ринку.

 

Кожен із цих варіантів має як свої переваги, так і недоліки.

 

Первинний ринок

 

Приваблює насамперед саме своїм статусом. Жити в квартирі, першим власником якої є саме ви – головний мотив,яким керуються ті, хто обирає цей варіант.

 

Хоча інших переваг (як і недоліків) теж вистачає.

 

Переваги: нижча у порівнянні з вторинним ринком вартість житла; можливість обрати квартиру з уже готовим ремонтом; сучасні будівельні матеріали, нові інженерні комунікації, сучасні продумані планування; наявність власної інфраструктури, розвиненої прибудинкової території.

 

Недоліки: до здачі об’єкта в експлуатацію ви не можете отримати право власності на житло; будинок на певний час (іноді тривалий) перетвориться на будмайданчик, тому що всі сусіди робитимуть ремонт; ризик зміни площі і конфігурації квартири в ході будівництва; вірогідність, що забудовник не виконає всі обіцянки щодо прибудинкової території, об’єктів інфраструктури тощо.

 

 

Вторинний ринок

 

Приваблює меншими ризиками у порівнянні з новобудовами та відсутністю необхідності роками чекати заселення. «Заїжджай і живи» – головний принцип «вторинки», але мінуси та ризики в цього типу житла також наявні.

 

Переваги: нижча ймовірність потрапити на шахраїв; розвинена інфраструктура й транспортне сполучення; у будинках так званого «покращеного планування» якісніша звукоізоляція і теплопровідність зовнішніх стін у порівнянні з багатьма новими будинками; можливість отримати попередню інформацію про статус сусідів, їхній спосіб життя.

 

Недоліки: високі ціни у порівнянні з первинним ринком; відсутність розстрочки; застарілі комунікації, нерозвинена внутрішньо- і прибудинкова інфраструктура, неможливість перепланування (зазвичай); низький рівень безпеки – відсутність консьєржа й закритої території; неоднорідне соціальне середовище мешканців.

 

За матеріалами каналу «BudNews UA»