Долари під матрацом: як вторинний ринок житла реагує на курсові гойдалки


На ринку вторинного житла настав дефіцит бюджетних квартир. Такого не спостерігалося в останні декілька років. Позначився відкладений попит і курсові коливання на українському валютному ринку.

 


 

Mind з'ясовував, чи має ця тенденція тимчасовий характер, чи ціни на вторинному ринку житлової нерухомості зростатимуть і надалі.

 

Як ринок відреагував на здешевлення долара?

 

На вторинному ринку житлової нерухомості близько 95% продажів проводяться у валюті. Зміцнення гривні, яке спостерігається протягом останніх чотирьох місяців, призвело до того, що продавці восени стали коригувати ціни відповідно до курсу.

 

Оскільки ціни вказують у доларах, то відбулося незначне їхнє зростання. Але це не відлякало покупців «вторинки», на відміну від первинного ринку. «Коли курс впав, рішення про купівлю стали приймати швидко. Вперше за багато років спостерігаємо дефіцит на ринку вторинного житла. Зараз квартири продаються в термін до місяця. Зазвичай на це йшло від трьох місяців до півроку», – говорить Лариса Ставинога, голова комітету з сертифікації та навчання в Спілці фахівців з нерухомого майна України.

 

Як раніше писав Mind, на одного покупця припадає 5–10 об'єктів, які відповідають його потребам. При цьому близько 80% угод відбувається в бюджетному сегменті: купуються-продаються квартири вартістю до $80 000. Однак, запевняє Лариса Ставинога, найдешевше житло розкупили ще навесні.

 

Що сталося з цінами?

 

«Якщо раніше однокімнатна квартира в столиці в житловому стані коштувала $28 000–32 000, то сьогодні її вартість збільшилася на 10–20% залежно від району», – розповідає керівник відділу продажів агентства нерухомості «Валіон» Владислав Кобелєв. Ставинога додає, що однокімнатна квартира в хрущовці подорожчала з $23 000–25 000 до $33 000–35 000.

 

За даними консалтингової компанії SV Development, середня ціна продажу в жовтні 2018 року склала $1058 за 1 кв. м, а в жовтні цього року – $1018 за 1 кв. м.

 

Первинна нерухомість vs вторинна

 

При зростанні долара покупець більше інвестує в новобудови, де розрахунок у гривні, каже голова Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Юрій Піта. А через літнє зміцнення національної валюти «первинка» своїх покупців недоотримала.

 

Сьогодні понад 60% угод припадає на первинний ринок нерухомості. До 2008 року ситуація була прямо протилежною: близько 70% квартир купували на «вторинці».

 

Але за часів фінансової кризи банки відмовилися від іпотеки. Пізніше кредитування поновилося за ставками, що в декілька разів вищі за показники докризового періоду.

 

За кілька років забудовники адаптувалися до нових умов і ввели інструмент розстрочки, що і призвело до перетікання покупців на «первинку». Ріелтори сподіваються, що скандали з компанією «Укрбуд Девелопмент», яка супроводжує всі проєкти житлових комплексів державної корпорації «Укрбуд», переламають цю тенденцію на користь «вторинки».