Земля задарма: як отримати безкоштовну ділянку в Україні

Право отримати земельний наділ даром, згідно із законом, мають всі громадяни України, але не всі про це знають. Безкоштовно можна приватизувати п'ять ділянок, причому в будь-якій області.

На десяти сотках землі поблизу Обухова Ігор Оваденко господарює вже рік. Приватизувати ділянку взявся ще в 2014-му. Як учасник АТО у нього було першочергове право, але паперова тяганина розтяглася на 3 роки. Незважаючи на це, Ігор згодом планує взяти більше землі, пише Сегодня.

 

"Є земля в Херсонській області, я знайшов в першій лінії на морі. І на Прикарпатті я знайшов землю", – розповідає Ігор.

 

Тих, хто вже приватизував землю, в Україні більше 17 млн. Це право надає Земельний кодекс. В одні руки дають не більше двох гектарів.

 

Вільну ділянку можна знайти на сайті Держгеокадастру. Потрібно вибрати район і знайти вільну землю. Потім потрібно роздрукувати карту і разом з іншими документами здати в місцеві органи самоврядування. Наприклад, якщо ділянка в селі – в сільраду.

 

Крім того до пакету документів додається заява, де вказано розмір ділянки і цільове призначення землі. Розглянути його повинні протягом місяця.

 

"Якщо протягом місяця громадянин не отримав від органу ні дозволу, ні заперечень, то він має право замовити розробку документації за принципом мовчазної згоди", – пояснює директор департаменту землеустрою, використання і охорони земель Олександр Краснолуцький.

 

Далі слід замовити у землевпорядника проект щодо відведення землі, зареєструвати її і отримати свідоцтво про право власності. Правда, безкоштовні не всі послуги.

 

"Ця процедура може зайняти від шести місяців до двох років. Може коштувати близько 3-5 тисяч гривень – послуги землевпорядників, послуги людей, які будуть займатися цим питанням", – зазначає земельний експерт Дмитро Лівч.

 

Втім, бажаючим отримати ділянку даром радять поквапитися – землі вистачить не всім. Наприклад, в Київській області ділянки вже закінчилися.