З'єднання бульварів: комунальники демонтовували паркан конфліктного будинку, люди викликали поліцію


Сьогодні, 9 червня комунальники почали демонтовувати паркан будинку, що на вулиці Сонячна, 51А. Як відомо, тут триває з'єднання бульварів, а один із будинків опинився на шляху будівництва. Начальник відділу розкопок та демонтажу Тарас Босович розповів, що комунальники почали демонтовувати огорожу згідно з рішенням виконавчого комітету. Втім, мешканці будинку викликали поліцію, адже вважають такі дії незаконними, посилаючись на рішення Вищого адміністративного суду, датованого 3 серпнем 2017 року.

 

Наразі на місці старого демонтованого паркану комунальники встановили новий – будівельний. Старий же піде на смітник, пише Бліц-Інфо.

 

Мешканка будинку Оксана Фейчюк зауважує, що у п’ятницю ходила на прийом до міського голови, який запропонував замість однієї квартири на Сонячній отримати три (одна двокімнатна та дві однокімнатні) у новобудові на вулиці Макогона. Квартири знаходяться на 7 – 9 поверхах.

 

«Наша бабуся живе тут з 1947 року. Моя мама народилась тут, ми з сестрою також живемо тут з народження. Тож ми вирішили остаточно відмовитись він пропозиції мера, адже не збираємось переїжджати у сирець. За постановою вищого суду нам мають надати житлову площу з покращеними умовами, а не сирець. Ми хочемо тільки чотири квартири під ключ у центрі міста, бо не хочемо виїжджати на окраїну. У нас тут прописано вісім осіб, тож це справедливо», - каже Фейчук.

 

Жильці будинку переконані, що згідно з законом на кожного члена сім’ї, приписаного у квартирі місто має надати по 13,65 квадратних метрів. Люди бідкаються, що мерія роками не дозволяє їм приватизувати землю під будинком.

 

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ: Депутати погодилися купити квартиру за 1,2 мільйона, щоб з’єднати два бульвари

 

Через це вони вже давно не робили у квартирі ремонт, не відновлювали фасад та навіть не хотіли замінювати старі вікна. До слова, квартира все ж приватизована.

 

А нещодавно, каже Оксана Фейчюк, вони взагалі залишились без світла та води. Останню трубу пошкодили комунальники, коли проводили роботи зі з’єднання бульварів на місці п’яного базару. Тож тепер їм доводиться брати воду по сусідах.

 

«Наші сусіди пішли на угоду з містом та взяли гроші, але вони досі продовжують жити у квартирі. Бояться, аби там безпритульні не влаштували собі "притон". А ми поки не дійшли згоди, тому проводити якісь роботи комунальники не мають права", - впевнена франківка.

 

Втім, виклик поліції франківцям не допоміг, адже документи на ці всі роботи у комунальників були.

 

Нагадаємо, про з’єднання Північного і Південного бульварів в Івано-Франківську говорять вже роками. Магістраль "Північ-Південь", що запланована генпланом повинна стати останньою ланкою на шляху сполучення головних вулиць Галицької та Гетьмана Мазепи, оминаючи центр міста. Однак тоді на заваді планам стали "п'яний базар", автостоянка військової частини та будинки які розташовуються в межах майбутньої дороги. 

 

Сам проєкт сполучення Південного і Північного бульварів був розроблений ще у 2006 році НДІ "Проектреконструкція". Натомість тільки на початку квітня 2018 року управління капітального будівництва МВК провело тендер на будівництво дороги, перемогу в якому здобув ТзОВ "Івано-ФранківськАвтоДор" з сумою 9 мільйонів 978 тисяч 278 гривень.

 

Втім тоді на заваді об'єднання бульварів став невеликий МАФ. Торгову будку на перехресті Південого бульвару і Бельведерської оцінили у 250 тисяч гривень, проте власник відмовився його продавати, за таку суму і зажадав 2,5 мільйони.

 

Будівництво дороги довелося відкласти. Вже у серпні минулого року показово почали асфальтувати дорогу, яка мала б з’єднати Північний та Південний бульвари. А на початку жовтня комунальники почали зносити кіоски П'яного базару.

 

Наразі єдиним «каменем спотикання» є будинок на вулиці Сонячна 51, А. Він невеликий – два поверхи на дві квартири. Одну з них місто викупило ще у 2018-му році, а щодо іншої другий рік тягнеться судова справа.