На виселення. Замість церкви Московського патріархату у Франківську буде дитячий садочок

Господарський суд Івано-Франківської області задовільнив позовну заяву виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради щодо виселення і повернення нежитлових приміщень, які орендує УПЦ МП на вулиці Чорновола,6.

Представників церкви в суді не було. За словами директора департаменту правової політики Надії Кедик, це вже не вперше. На попереднє засідання вони також не з’явилися, аргументувавши це тим, що хочуть скористатися правом на правову допомогу.

 

Проте оскільки позовна заява була подана ще у листопаді 2016, тож суд взяв до уваги заперечення, адже розгляд справи уже відкладався.

 

На розгляді була присутня також місія ОБСЄ.  Представники міської ради зауважили, що приміщення є у власності МВК, тож тут не йдеться про утиски церкви. А будівлю мають намір використовувати для потреб міста, а саме для облаштування дитячого садочка.

 

Міський голова Руслан Марцінків зауважив, що дане рішення має вкрай важливе значення і стане ще одним кроком до вирішення проблеми з недостатньою кількістю дошкільних закладів у місті.

 

«Нарешті бажання мешканців міста - мати в центрі дитячий садочок, а не осередок прихильників Кремля, буде реалізовано», - прокоментував Руслан Марцінків.

 

Раніше Львівський апеляційний суд задовільнив скаргу про дострокове розірвання договору оренди у зв’язку з невиконанням умов договору.

 

20 грудня 2006 року виконком міської ради передав в оренду єпархії два нежитлових приміщення загальною площею 300 кв м для використання під молитовний будинок та канцелярію єпархіального управління.

 

Йдеться про будівлі на вул. Чорновола, №6 та №6Б, в яких раніше був дитсадок.

 

За договором, дія оренди мала б припинитися, коли єпархія побудує поруч нову церкву. Адресою храму мала б бути вул.Чорновола,6 Б. Проте будівництво досі не розпочали.

 

Натомість, Івано-Франківськ в цей час ще й надав єпархії УПЦ МП окрему ділянку для будівництва церкви по вул. Довженка, 2. Але і після спорудження церкви православні приміщення дитячого садка не звільнили.

 

Усі ці 10 років за оренду земельної ділянки та приміщення колишнього садка єпархія УПЦ МП платить до міського бюджету 583 гривні в рік.