Поради від Побудовано: яку цеглу вибрати для облицювання будинку


У сучасності в нашій країні спостерігається бурхливий розвиток будівництва. Популярним стає не тільки зведення висотних будівель житлового та нежитлового призначення, а й приватних заміських будинків і котеджів.

 

Пильна увага стала приділятися якості споруди та будівельних матеріалів. Високі вимоги пред'являються і зовнішньому вигляду будівлі. Тому, не зайвим буде розібратися в тонкощах підбору облицювальних матеріалів.


 

На що звертати увагу при виборі облицювальної цегли

 

Лицьова цегла займає одне з перших місць серед всіх оздоблювальних фасадних матеріалів. Популярна вона з кількох причин. По-перше: різноманітність форм, кольору і відтінків цегли дозволяють втілити в життя навіть найсміливіші задуми архітекторів. По-друге: виважений підбір допоможе будівлі не тільки добре виглядати, але і зберігати свій зовнішній вигляд довгі роки, пише galinfo.

 

Спочатку слід визначитися з типом облицювального матеріалу. Це можуть бути керамічна, гіперпресована, клінкерна або силікатна цегла. Перш за все, потрібно враховувати погодні умови та особливості тієї місцевості, де буде зводитися споруда. Обираючи облицювальну цеглу потрібно звертати увагу на міцність (чим вище марка міцності, тим краще), морозостійкість (краще надати перевагу цеглі з показником не менше F50), ступінь вологопоглинання (чим вона менша, тим краще), наявність пустот (більш щільна цегла буде мати не тільки кращі показники зносостійкості, але мати й гарні ізоляційні якості), формат (розмір і вид поверхні допоможуть визначитися з умовами роботи та вибором фіксуючого матеріалу), естетичний вигляд і вогнестійкість. Важливою буде й увага до упаковування — адже, при неналежній якості пакувального матеріалу і методу пакування сировину може бути зіпсовано при транспортуванні.

 

Який вид цегли підійде для облицювання будинку

 

Отже, визначившись з місцем знаходження будинку і погодними умовами місцевості, вибираємо цеглу.

 

Керамічна цегла. Плюси: екологічна сировина (глина), непогані показники звуко- і теплоізоляції, марка міцності від М125 до М800, доступна ціна. Мінус: не надто висока морозостійкість (на рівні F50).

 

Клінкерна цегла. Плюси: чудові естетичні характеристики з широкою гамою кольорів, висока міцність (від М350 до М1000), значна морозостійкість (F150), низький рівень водопоглинання (4-6%), висока екологічність (особливі сорти тугоплавкої глини), універсальність використання. Мінус — вища вартість, ніж у попередньої.

 

Гіперпресована цегла. По фактурі нагадує камінь, а виробляється з вапняної породи з додаванням мармуру, черепашнику, оксиду заліза і барвників. Плюси: міцність (М150 — М300), низьке водопоглинання, морозостійкість (F150), дуже стабільна кладка. Мінуси: велика вага, великий рівень теплопровідності, висока ціна.

 

Силікатна цегла. Найпростіша цегла білого кольору. Плюси: низька вартість, екологічність, непогана міцність і морозостійкість. Мінуси: значна питома вага, великий показник теплопровідності, невелика вологостійкість, крихкість.

 

Підсумок

 

Перш за все варто визначитися з бюджетом, який буде витрачений на будівництво. Найбільш естетичними будуть клінкерна і гіперпресована цегла. Залежно від величини споруди, вибір цегли з маркою міцності М75 — М125 підійде для будівництва невеликих будинків до 3 поверхів, а марка М150 добре себе покаже для облаштування фундаменту приватних і невисоких будинків; у фундаменті ж багатоповерхових будівель перевагу краще віддавати високим маркам міцності. Для нашої широти та погодних умов достатнім буде використання цегли з показником морозостійкості F50.