Які квартири і в яких мікрорайонах Івано-Франківська найчастіше купували в 2020 році


Рік 2020 вніс чимало коректив в життя іванофранківців, змінивши їх стиль життя, уподобання, смаки, а для декого – і рід занять.

 

Змінились також погляди на вибір житла. Адже пандемія COVID-19 та пов’язаний з нею карантин так чи інакше вплинули на усі процеси, які відбуваються у суспільстві.

 

Іванофранківці при купівлі квартир почали більше звертати увагу на наявність на території житлового комплексу або у зоні пішої доступності необхідної інфраструктури: освітньої, спортивної, розважальної, торгівельної, транспортної; приділяти більше значення деталям планування помешкання: панорамні вікна, зручне зонування площі, наявність умов для дистанційної роботи та навчання; навчились цінувати близькість водойм, парків та скверів, місць для занять спортом на вулиці, організації пікніків чи прогулянок, а також зручне транспортне сполучення з центром міста.

 

Фахівці аналітичного центру blago developer дослідили, що найбільшою популярністю серед іванофранківців торік користувались невеликі одно- та двокімнатні квартири класу «комфорт» та «бізнес» в центральній частині, а також дво- та трикімнатні квартири класу «комфорт» в мікрорайонах міста.

 

Однокімнатні квартири купували переважно самостійні молоді люди та молоді сім’ї. Популярним, як і раніше, залишалося облаштування простору у форматі квартири-студії.

 

Карантинні обмеження вплинули на роботу магазинів з продажу непродовольчих товарів. Протягом тривалого часу вони не працювали. Це ж стосувалось торгових закладів з продажу будівельних матеріалів. В умовах відсутності стабільності на ринку будівельних матеріалів, а також спричиненої карантином економічної кризи все більше іванофранківців протягом минулого року віддавали перевагу купівлі квартир з ремонтом. В цьому випадку більшість робіт з внутрішнього оздоблення помешкання виконує забудовник. Це і обробка стін, їх штукатурення, фарбування або клеєння шпалер, монтаж підлоги (ламінату або паркету), електромонтажні роботи тощо.

 

В аналітичному центрі blago developer підрахували, що придбавши квартиру з ремонтом покупець економить до 30%, які б він міг витратити в разі, якби виконував ремонтні роботи власними силами.

 

Протягом минулого року популярними серед іванофранківців були як квартири у центральній частині міста, так і в мікрорайонах.

 

При виборі найбільш зручного мікрорайону для купівлі житла мешканці обласного центру Прикарпаття, зазвичай, керувались такими критеріями, як:

 

-        наявність сталого транспортного сполучення з центром міста;

-        наявність поблизу житлового комплексу затишних зелених зон, парків, водойм;

       наявність у мікрорайоні розвиненої торгової, освітньої, розважальної інфраструктури;

-        відносна близькість до центральної частини міста.

 

В більшості випадків це були квартири в спальних мікрорайонах міста: Пасічна, Каскад, а також помешкання в житлових комплексах, розташованих поблизу обох іванофранківських річок, таких як Рінь, та міського озера.

 

Принагідно зауважимо, що компанія blago developer пропонує готові квартири з ремонтом у житлових комплексах, які задовольнять будь-який смак. Це і житлові комплекси бізнес класу Main House та Авторський в центральній частині міста, це будинки класу комфорт у ЖК Family Plaza біля парку воїнів-визволителів, Містечку Соборне та ЖК Comfort Park в мікрорайоні Пасічна, це і комфортні квартири в ЖК Chocolate та ЖК Паркова Алея біля річки Бистриця Надвірнянська; елітні квартири у Royal Hall на затишній вулиці Шевченка, і житлові комплекси Manhattan та Parus біля міського озера.

 

Чималим попитом користувались квартири бізнес класу в центрі та комфорт класу у мікрорайонах з метою майбутньої здачі їх в оренду чи перепродажу, найбільш вигідною інвестицією є вкладення коштів у нерухомість житлову та комерційну, особливо за часів економічної нестабільності.

 

Квартири щороку ростуть в ціні, а вкладені таким чином кошти допомогають не тільки зберегти заощадження, а ще й отримати хороші прибутки.