Яка окупність квартири у центрі Франківська та спальному районі


Нерухомість є однією з найбільш вигідних довгострокових інвестицій. 30% покупців, які обирають первинну нерухомість, купують квартири саме під здачу в оренду.

 

Аналітичний центр blago developer проаналізував, за який проміжок часу окуповується однокімнатне помешкання у передмісті і в центрі Івано-Франківська.

 

Експерти стверджують, що для здачі в оренду добре підходять квартири площею 45 метрів квадратних. Вони є достатньо комфортними для проживання однієї або двох людей.

 

Різниця у вартості

 

Дехто з покупців переконаний, що купуючи нерухомість у центрі, можна швидше почати отримувати прибуток через високі ціни на оренду. Проте, житло у передмісті також доволі швидко окуповується і одним з ключових факторів є вартість квартири. Середня ціна квадратного метра однокімнатних квартир у спальних мікрорайонах становить 10 700 грн.

 

До прикладу, на Пасічній купити квартиру у ЖК “Комфорт Парк” площею 42 м.кв можна за 449 000 грн. А от житло у “серці” міста обійдеться дорожче. За метр квадратний будівельники пропонують віддати 16 000 грн. Загальна сума складає приблизно 672 000 грн. Також варто врахувати витрати, які вам доведеться виділити на ремонт нової квартири. Ця сума не залежить від розташування нерухомості. В Івано-Франківську за всі матеріали та виконані ремонтні роботи доведеться заплатити приблизно 250 000 грн. Тож загальна вартість однокімнатної квартири у передмісті з ремонтом обійдеться у 699 400 грн, а у центрі – 922 000 грн.

 

Подобова чи довгострокова оренда?

 

Коли квартира уже готова до здачі, варто поміркувати, який тип оренди вам підходить. Подобова означає більшу вартість проживання за день.

 

Проте, орендарі можуть бути не завжди. У ті дні, коли їх немає, власник втрачає кошти. У разі зайнятості квартири впродовж 21 дня на місяць, то щорічний дохід становитиме у мікрорайонах 126 000 грн, а в центрі – 201 600 грн. Це за умови, що подобова сума оренди за квартиру 800 грн.

 

При такому рівні доходу термін окупності житла у передмісті становить 4 роки, а у центрі – 5.

 

Якщо ж власник квартири обрав довгострокову оренду, то дохід буде меншим, ніж при подобовій, але регулярним. Власник помешкання в мікрорайонах щомісяця стабільно отримуватиме 4000-6000 грн, а в центрі – 7000-8000 грн.

 

За рік ця сума становитиме до 72000 грн. У такому разі, термін окупності складає 9 років. А от на квартирах у центрі міста можна заробляти 9 6000 грн у рік. Загальний термін окупності такого житла ставитиме орієнтовно 8-9 років.

 

Коли квартира окупить себе, її можна вигідно продати. Адже вартість метра квадратного нерухомості з кожним роком дорожчає, відповідно і ціна за квартиру буде рости.