Як зміняться ціни на квартири 2017 року: думки експертів

Прогнози експертів щодо тенденцій на вторинному ринку житла України різняться кардинально. Тоді як одні чекають подальшого зниження цін, інші, навпаки, вважають, що квартирам час дорожчати.

З 2016 року в середньому по столиці ціни на вторинне житло просіли на 12%, до 1114 доларів за квадратний метр, повідомили в "Олімп-консалтинг". На думку віце-президента Ліги експертів України Андрія Гусельникова, ціни на вторинному ринку стабілізувалися і є шанс, що наступного року житло в столиці знову почне дорожчати, пише Сегодня

 

"Ми бачимо, що в останні місяці року ціни коливалися досить умовно, 0,1 – 0,5% на місяць, або на долар-два на квадраті. Тобто зараз можна говорити про стабільність", – пояснив Гусельников. Експерт сподівається, що з другого кварталу наступного року житло на вторинному ринку почне зростати в ціні. "Якщо не буде форс-мажорів", – уточнив Гусельников.

 

Протилежної думки дотримується гендиректор консалтингової компанії "Самсон" Олександр Рубанов.

 

"Немає жодних передумов для поліпшення ситуації. Ринок в стагнації і скільки він пробуде в такому стані, складно прогнозувати. Немає найголовнішого – зростання доходів населення. Ні спроб ні з боку банків, ні з боку держави стимулювати ринок нерухомості. Енергоносії дорожчають, а значить, навантаження на квадратний метр зростає ", – перераховує тривожні фактори експерт.

 

На його думку, квадратний метр на вторинному ринку подешевшає наступного року на 10-1 5%. "Чим старіше житло, тим швидше воно втрачатиме в ціні", – підкреслив Рубанов.

 

Аналітик SV Development Сергій Костецький вважає, що кількість угод 2017 року може знизитися, а слідом за цим – і ціни.

"Кілька останніх років вторинна нерухомість була альтернативою банкам. Так, кошти не пропадають, але й не примножуються, адже ціна квадрата продовжує падати. Наскільки просядуть ціни? Все залежатиме від первинного ринку, точніше від того, як він зможе подолати кризу недофінансування", – вважає Костецький.

 

Серед факторів, що найсильніше впливали на ринок нерухомості 2016-го, керуючий директор компанії ARPA Real Estate Михайло Артюхов назвав відсутність працюючої іпотеки.

 

"Хоча, згідно зі статистикою НБУ, кількість іпотечних кредитів збільшилася, на ринку це не відчутно. Причина – висока облікова ставка НБУ для фінансування покупки нерухомості за іпотекою. Щоб запустити ринок, необхідно хоча б 15% для кінцевого споживача (тобто 11% від НБУ)", – пояснив Артюхов.

 

Тому основний попит (близько 90%), як і в попередні два роки, був зосереджений в економ-сегменті.

 

"Продається те, що представлено в діапазоні від 400 тис. грн до 1 млн. грн – як в Києві, так і в передмісті. Тенденції цього року – збільшення пропозиції міні-квартир з ремонтом і меблями. І якщо інвестори раніше шукали проекти, зараз шукають професійні команди, яким довірять інвестування в квадратні метри під управлінням", – підкреслив Артюхов.

 

До моменту введення будинків в експлуатацію продається не менше 75-80% квартир.

 

За його оцінками, частка проданих квартир в новобудовах на стадії здачі в експлуатацію збільшилася порівняно з минулим роком, з близько 30 до 40%. Про незначному зростанні частки проданих квартир повідомляють в Київміськбуді. В "Інтергал-Буді" розповіли, що до моменту введення будинків в експлуатацію продається не менше 75-80% квартир.

 

"Цей відсоток залишається стабільним вже протягом декількох років. Досягати такого результату дозволяє стабільна робота компанії та підтверджена репутація надійного забудовника", – розповіла заступник комерційного директора компанії "Інтергал-Буд" Ганна Лаєвська.

 

Статистика продажів DIM за підсумками року не демонструє жодних істотних змін, порівняно з 2015 роком, і за даними компанії, на етапі введення в експлуатацію продається 98% від загального числа квартир.

 

Але експерти кажуть, що деякі забудовники навмисно роздмухують статистику. "У нас обсяги здачі житла в експлуатацію можна порівняти з 2008-2009 роками, коли активно працювало банківське кредитування. Зараз же обсяги, які заявляють деякі забудовники, малоймовірні. Але особливість оформлення договорів не дозволяє це перевірити, адже до реєстру власників вносяться дані тільки за стовідсоткової оплаті квартири в уже зданому будинку", – пояснив Костецький.

 

Він передбачає, що 2017-й рік буде дуже складним для ринку первинної нерухомості.

 

"Обсяги зростають, а кількість угод, визнаємо, падає. За рік на тлі прихованої інфляції близько 30% ціни на квадратні метри в новобудовах практично не змінилися. Більш того, я припускаю, що вони не зростуть і наступного року, залишившись в рамках 18 -25 тис. грн за кв. м. Купівельна ж спроможність не збільшується", – підкреслив Костецький.

 

"Наразі передумов для істотного перегляду цін на ринку немає, – погоджується з ним Ганна Лаєвська. – Як і раніше, найактивніше покупці купуватимуть житло економ- і комфорт-класу, на яке зараз припадає близько 70% від загальної кількості угод. Фактична відсутність іпотечного кредитування призводить до того, що ціна грає для покупців важливу роль при виборі квартири. Ця ситуація, судячи з усього, найближчого року не зміниться". А ось прогноз від Київміськбуду – ціни зростатимуть. "Насамперед тому, що зростає собівартість будівництва, значну частину якої становлять ціни на будівельні матеріали. Подорожчання будматеріалів пов'язано з ростом цін на енергоносії. Позначиться на ціні і зростання з січня 2017 року мінімальної заробітної плати. Ще одна складова зростання вартості житла – це попит. Всупереч кризовим явищам в економіці, інтерес до об'єктів будівництва постійно зростає. Водночас підвищуються і вимоги до якості будівництва з боку нинішнього покупця", – пояснили в Кївміськбуді.

 

На думку Артюхова, ні ціна, ні структура попиту і пропозиції 2017 року не зміниться. "Найпомітнішим трендом стане збільшення пропозиції міні-квартир з ремонтом і меблями. Сегмент таких квартир розвиватиметься динамічніше за все, – каже Артюхов.

 

Ще одним трендом він назвав зменшення поверховості будівництва в районах, прилеглих до центру столиці, а також в передмісті." Це пов'язано з тим, що покупці хочуть отримати свою квартиру якомога швидше. Хоча, прагнення будувати високі будівлі завжди було і буде. Таких проектів просто стане менше, зосереджені вони будуть переважно в центрі столиці і максимально оптимізовані з точки зору витрат на експлуатацію та енергозбереження", – пояснив Михайло Артюхов.