Як законно побудувати будинок: 5 етапів

Ситуація у Івано-Франківську із незаконним будівництвом все більше загострюється. Щорічно активісти та журналісти виявляють нові грубі порушення у забудові міста.

Спеціально для недобросовісних забудівників та простих громадян Команда побудовано в Івано-Франківську вирішила зясувати що ж потрібно для того, щоб збудувати будинок без жодних порушень.

 

Здійснення будівництва регулюється багатьма нормативними актами. Але для цілей цієї статті нам знадобиться лише один – Закон про забудову, оскільки саме в ньому прописана так звана дозвільна процедура. Втім принагідно згадаємо, що ці питання регулюються також Законом про містобудування та Законом про архітектуру, державними будівельними нормами (до яких відносяться й будівельні норми й правила радянських часів, деякі з яких зберігають чинність), відомчі нормативні документи, регіональні та місцеві правила забудови.

 

Всю дозвільну процедуру в будівництві можна умовно розбити на п’ять етапів:

 

1. Оформлення права на земельну ділянку. Це може бути право власності або користування земельною ділянкою. Як альтернативу стаття 24 Закону про забудову пропонує можливість будівництва на чужій землі. В цьому випадку забудовнику знадобиться нотаріально засвідчена згода власника (а якщо ділянка знаходиться користуванні – власника та землекористувача) земельної ділянки на її забудову.

 

2. Отримання дозволу на будівництво об’єкту містобудування (далі – дозвіл на будівництво). В окремих випадках цим дозволом є відповідне розпорядження про надання земельної ділянки для розміщення об'єкта містобудування. Дозвіл на будівництво зберігає чинність протягом 2 років. Його видають виконавчі органи відповідних рад, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій. Він надає забудовнику право на збір вихідних даних і проектування, але не на виконання будівельних робіт.

 

3. Отримання вихідних даних. До них Закон про архітектуру відносить містобудівні норми та обмеження (колишнє архітектурно-планувальне завдання та технічні умови). Регіональні та місцеві правила забудови можуть передбачати й інші видих вихідних даних (про регіональні правила забудови див., зокрема, Типові правила забудови).

 

4. Проектування. На цьому етапі здійснюються не лише проектні, але й проектно-пошукові роботи та розробка кошторисної документації. Розроблений проект підлягає погодженню з місцевими органами містобудування та архітектури (окремо по кожній стадії для двох- чи трьох стадійних проектів) (див. ДБН А.2.2-3-2004 "Проектування. Склад, порядок розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва").

 

5. Отримання дозволу на виконання будівельних робіт. Цей дозвіл видає інспекція державного архітектурно-будівельного контролю (в народі просто ДАБІ) згідно з Положенням про дозвіл. Цим же документом визначено Перелік будівельних робіт, яким потрібен дозвіл.

 

Лише після отримання останнього документу забудовник може приступати до будівництва. В залежності від регіону та виду об’єкту вся дозвільна процедура може зайняти від кількох місяців до двох років.

 

 

Як бачимо законна процедура не є важкою. А складності залежать від людського фактору та навантаження відповідних органів влади. За порушення ж забудівнику світить, за найгіршим сценарієм, кримінальна відповідальність, а щоб її отримати треба ще постаратися «насолити». Найімовірніше отримати штраф. Найбільший з них сягає 50% вартості будівельних робіт.