Як оформити субсидію онлайн


Сучасні сервіси дозволяють українцям подати заявку на надання пільг на комунальні платежі віддалено, не виходячи з дому. Розглянемо докладніше, як можна оформити субсидію онлайн.

 

Новини про збільшення комунальних послуг в останні роки з'являються зі стабільною регулярністю. Для часткової компенсації витрат населення на ЖКП, держава пропонує своїм громадянам оформити субсидію.

 

Міністерство соціальної політики України поступово модернізує цю процедуру, розширюючи перелік електронних послуг. І ось уже кілька років, як українці мають можливість оформити субсидію на оплату комунальних послуг, не виходячи зі своєї квартири. Знадобиться тільки комп'ютер або телефон з підключенням до мережі інтернет та електронні копії деяких документів.

 

Впровадження електронних послуг спрощує і прискорює процес отримання і перепризначення субсидії. А збережений час субсидіант може витратити на інші клопоти.

 

технологии субсидия

Нові технології

Система електронної реєстрації документів на субсидії була презентована Міністерством соцполітики ще наприкінці осені 2015 року. Згідно цьому нововведенню кожен отримав можливість подати заявку на компенсацію і отримати відповідь від офіційного представника, не покидаючи власного житла. Для цього було достатньо наявність комп'ютера або інших пристроїв з підключенням до «всесвітньої павутини». Тепер заявнику не потрібно шукати Центр соціальної допомоги, планувати час для поїздки, вистоювати чергу або відправляти заяву та документи поштою.

 

Пілотний проект, пройшовши період тестування у Дніпропетровській області та ряді українських міст, полегшив життя громадянам в отриманні субсидій від держави. Варто зазначити, що для електронного ресурсу не виділялися кошти з бюджету, всю роботу виконали представники IT-сфери на волонтерських засадах. Сервіси подібного формату зараз запустилися і для інших видів соціальної допомоги або знаходяться в розробці або тестуванні.

Монетизированная субсидия

Покрокова інструкція з оформлення субсидії онлайн

Уважно заповнюйте всі форми, вказуйте правдиві дані. Недостовірні відомості чи неповна інформація стане приводом для відмови в реєстрації субсидії.

 

Варто відзначити, що система максимально допомагає користувачеві – вказує на помилки, змінює автоматично деякі знаки і букви. Також для користувачів розроблена довідкова інформація, позначена значками з буквою «i». Просто наведіть на неї курсор миші.

 

Також на сайті у правому нижньому куті є форма зворотного зв'язку. Техпідтримка в оперативному режимі відповість на всі ваші запитання (нюанси заповнення, порядок нарахування та інші). Тому при виникненні спірних моментів краще звертайтеся до фахівців.

 

Первинна реєстрація документів, необхідних для оформлення субсидії проводиться в кілька етапів.

 

Зайти на сайт

Користувачеві необхідно зайти на сайт Міністерства соціальної політики за посиланням. Далі у верхній частині екрана необхідно перейти в рубрику «Е-сервіси».

 

Кому положена субсидия

 

Вибрати потрібний розділ

Далі у рубриці «Е-сервіси», у центральній частині екрана користувачеві необхідно вибрати розділ «Субсидії».

 

Вибрати спосіб реєстрації

Ця дія автоматично перенаправляє на сайт «Призначення житлової субсидії». Тут користувачеві треба вибрати один з трьох способів реєстрації в онлайн-сервісі, за допомогою:

 

  • 1) електронної пошти;
  • 2) цифрового підпису;
  • 3) BankID.

При реєстрації за електронною поштою і після заповнення форми на вказаний e-mail буде надіслано ПДФ-версія заповненого документа. Його необхідно роздрукувати, підписати і занести в місцевий орган соцзахисту.

 

Таких дій не потрібно при реєстрації через BankID або цифровий підпис. У цьому випадку подання, заповнення та підпис документів здійснюється виключно в електронному вигляді. При цьому претенденту на субсидію немає необхідності відвідувати управління соціального захисту.

 

Заявление на субсидию

Заповнити заяву

Наступний крок після реєстрації – заповнення заяви про призначення та надання субсидії на житлово-комунальні послуги. Необхідно ввести персональні дані претендента на допомогу від держави (ПІБ, номер і серія паспорта, ІПН, номер мобільного телефону, адресу тощо). Алгоритм схожий із процедурою заповнення паперового документа, в електронному вигляді все доводиться вводити за допомогою клавіатури і вибираючи необхідні пункти з випадаючих списків.

 

Уважно і правильно заповните всі розділи заяви. Коли закінчите, натисніть кнопку в самому низу екрану «Продовжити попередню реєстрацію». При відсутності деяких даних система позначить пропущені пункти червоним кольором.

 

Відповіді на часті запитання та інша корисна інформація знайдеться у меню «Як заповнити заяву» на головній сторінці ресурсу в правому верхньому куті.

 

Заповнити декларацію

Тепер заповнюється декларація про доходи і витрати – процес схожий з попереднім кроком. А в разі утруднень можна скористатися пунктом «Як заповнити декларацію».

 

Как оформить субсидию

 

Перевірити інформацію

Після заповнення перевірте інформацію у заяві та декларації, а потім підтвердіть достовірність внесених даних. Після цього система повідомить про успішне завершення попередньої реєстрації документів про призначення житлової субсидії. Звернення стане в чергу на розгляд структурним підрозділом з питань соціального захисту, який був вказаний претендентом на субсидію при заповненні електронної форми.

 

У разі реєстрації в системі через електронну пошту, працівники управління соцзахисту подзвонять претенденту на субсидію для узгодження дати та часу вашого візиту для підписання документів.

 

Чекати відповіді

Копії заповнених на ресурсі бланків та номер електронної заяви автоматично надсилаються на вказану раніше адресу електронної пошти. Туди ж надсилається відповідь про результати розгляду поданих документів. У разі відмови на оформлення субсидії у листі буде вказано причини цього рішення (помилки в заповненні, некоректні дані та інше).

 

Размер субсидии

Як дізнатися розмір субсидії

Онлайн можна дізнатися розмір призначеної субсидії. Для цього необхідно пройти за посиланням. Це проста форма, яка дає можливість отримати інформацію про стан субсидії в конкретному домогосподарстві згідно з даними Єдиного державного реєстру одержувачів субсидій Мінсоцполітики.

 

У лівій частині вікна необхідно вибрати область, населений пункт, вулицю, будинок та квартиру. Далі поставити галочку «Я не робот» і натиснути кнопку «Шукати». Система дасть інформацію про стан субсидії, її розмір і призначених періодах. При цьому не розкривається якась особиста інформація про субсидіанта (телефони, ПІБ, кількість прописаних та інше).

 

За матеріалами dom.ria