Як купити квартиру і не стати жертвою шахраїв

При покупці квартири можна зіткнутися з різними видами шахрайства - від підроблених документів до появи додаткових власників.

Портал Domik.ua розповів про найбільш поширені види афер, які мають місце під час купівлі-продажу нерухомості в Україні.

 

Підроблені документи

Фіктивні документи - вид махінацій, що застосовується не тільки при операціях з нерухомістю, а й в інших сферах. Йдеться про виготовлення підробленого паспорта та підробці підписів на документах. Наприклад, злочинці роздобувають зі своїх джерел інформацію про особисті дані недавно померлої людини, швидко складають заповіт на підставну особу і потім, на підставі цього документа, переоформлюють майно на себе і відразу перепродують. Коли покупець дізнається, в чому справа і розуміє, що незаконно придбав квартиру, вже пізно.

 

Та ж ситуація з фальшивими дорученнями. Схема наступна: злочинці орендують квартиру, підробляють свідоцтво про право власності на житло, де вказують дані та адресу цього приміщення, і потім намагаються продати. З огляду на те, що вони на законних підставах перебувають в приміщенні, у покупців не виникає підозр, і вони оформляють покупку. У такому випадку використовується підроблений паспорт, заповіт, доручення та інші документи псевдо-власників. Усі наступні документи, що свідчать про проведення операції з продажу нерухомості, де-юре законні. Таким чином, право власності, на квартиру мають і справжні господарі і покупець.

 

Злочинці не можуть самостійно виготовити підроблені документи. У цій справі завжди діють спільники-нотаріуси. Проти нечесних нотаріальних працівників можна використовувати єдиний державний реєстр, через який з січня 2013 року можна перевірити реєстрацію права власності на нерухомість. Розробники реєстру ставили собі за мету мінімізувати афери, де використовуються підроблені документи на нерухомість.

 

Реєстр не є повним. Тому найбільш пильними варто бути громадянам, нерухомість яких не внесено до реєстру. Наприклад, сім'я пенсіонерів, яка володіє квартирою ще з 80-х років, має тільки паспорт на квартиру. Шахрай, який має доступ до реєстру, може скористатися відсутністю інформації та за підробленими документами зареєструє житло на себе. В такому випадку псевдо-господар може провести операцію продажу нерухомості.

 

Прописаний родич

Іноді новоявлений господар квартири з'ясовує, що там вже прописаний родич колишнього власника. Так відбувається, якщо в період оформлення договору купівлі-продажу, раніше прописані громадяни, перебували на військовій службі, в місцях позбавлення волі або на навчанні в іншому населеному пункті. Відповідно до закону, в цей час, громадяни реєструються за місцем фактичного перебування, але після повернення, прописка в квартирі поновлюється. Згідно із законом, ці громадяни мають повне право проживати в квартирі, де вони прописані. В такому випадку, колишній власник навмисно приховав факт прописки родичів з метою продати квартиру.

 

Коли в квартирі прописані діти, які не досягли повноліття, за законом виселити їх можливо, лише прописавши в іншому місці з дозволу органів опіки і піклування. Якщо цього не відбулося і діти залишилися прописаними в проданій квартирі, угода купівлі-продажу визнається недійсною.

 

Ще один спосіб обману - продати житлову нерухомість, не повідомивши про це дружину. До прикладу, що на чоловіка оформлена квартира, яку він має намір продати. Чоловік-власник, нібито, не поставив до відома свою дружину. Після оформлення угоди продажу дружина використовує право подати відповідний позов до суду, який виносить рішення про визнання договору купівлі-продажу недійсним.

 

У разі визнання угоди недійсною, покупцеві доведеться пройти процедуру повернення витраченої суми грошей назад. Припустимо, власник-продавець квартири заявляє, що грошей вже немає. У такому випадку суд розділяє отриману власником суму на щомісячні виплати, які становлять не більше 30% офіційної зарплати власника. Якщо громадянин, який працює офіційно, отримує мінімальну зарплату 3200 грн, в місяць він зобов'язаний виплачувати не більше 960 грн.

 

Спадкоємці квартири

Ще одним способом шахрайства є придбання квартири у спадкоємця. У такій ситуації рекомендується попередньо з'ясувати, яким чином продавець отримав квартиру: за заповітом померлого власника, або успадкував по закону. Протягом півроку прямі спадкоємці мають законне право оскаржити заповіт. Якщо суд визнає за ними право на нерухомість або навіть його частку, покупцеві доведеться повернути квартиру.

 

Недорога нерухомість в новобудові

У зоні ризику знаходяться і ті, хто зважився купити квартиру від забудовника на етапі будівництва. Законодавство по новобудовах вдосконалюється, але обмани все ж трапляються. Інвестору варто взяти до уваги, що ніяких гарантій здачі новобудови в заявлений термін і в обіцяному вигляді забудовник не дає. Будівництво може бути і зовсім не завершено.

 

Іншою популярною схемою обману від забудовників є продаж квартири кільком покупцям. Перед тим, як купувати нерухомість в новобудові, дізнатися про забудовника, вивчити документи, що дають право проводити будівельні роботи в певному місці, і поцікавитися наявністю бюджету для проведення будівельних робіт.

 

Щоб найбільш ефективно захиститися від обману при покупці нерухомості, важливо не довіряти на слово, а перевіряти документацію належним чином, зважувати всі «за» і «проти».

 

Перед оформленням угоди необхідно:

краще додатково перевірити продавця, якщо заявлена ​​низька ціна на квартиру і власник бажає продати житло якомога швидше;

не варто віддавати оригінали документів в руки чужим людям;

уважно перечитайте те, що збираєтеся підписати.